Több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 4.

Katasztrófa

És marad a forróság.

Nagyiván település közelében több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park. A csütörtök délelőtt keletkezett tűz oltásán egész éjjel dolgoztak a tűzoltók, péntek kora reggel pedig két honvédségi helikopter is a helyszínre érkezett, hogy bekapcsolódjon az oltásba – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője péntek hajnalban az MTI-vel. Mukics Dániel elmondta, hogy az aljnövényzet kapott lángra, azóta mintegy 600 hektárnyi nádas,füves terület már le is égett, és több mint ezer hektár van veszélyben. Lakott területet nem veszélyeztet a tűz.

false

 

Fotó: MTI

false

 

Fotó: MTI

A tűz oltását nehezíti, hogy a terület egy része mocsaras, lápos, egyes részeket egyáltalán nem lehet megközelíteni. Ezért kapcsolódott be az oltásba a két honvédségi helikopter is. Ezek egyenként 3 ezer liter víz szállítására alkalmasak. A tűz oltásában 9 járművel mintegy 40 tűzoltó vesz részt Tiszafüredről, Karcagról, Püspökladányból, Mezőkövesdről, Hajdúszoboszlóról és Debrecenből.

Pirosba borult az ország

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre az egész ország területére kiadta a harmadfokú figyelmeztetést: a napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 Celsius-fok körül vagy afelett alakul. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet 35-40 fok között várható. Késő estére 25 és 31 fok közé mérséklődik a meleg.
Pénteken is nagyon erős UV-B sugárzás várható. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.
De késő este északnyugaton már nagyobb valószínűséggel fordulhat elő zivatar viharos széllökés, esetleg jégeső kíséretében. Győr-Moson-Sopron megyére a heves zivatar veszélye miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést. (További időjárás infóért ide kattintson.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?