Csak saját tollal, maszkban és kézfertőtlenítés után lehet szavazni vasárnap Ukrajnában

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. október 25.

Katasztrófa

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester közölte, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, különben jól érzi magát, házi karanténban van.

Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, testhőmérséklet-mérés, saját toll használata és egyéb különleges intézkedések mellett tartják vasárnap Ukrajnában a helyhatósági választásokat az országban egyre terjedő koronavírus-fertőzés közepette.

A megyei, járási és települési tanácsok tagjait, valamint a polgármestereket választják meg az országban. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel nyolckor nyíltak, és este nyolcig várják a választókat. Idén először a tízezer főnél nagyobb lakosú településeken a tanácsok tagjait nyílt listás választással választják. Ez azt jelenti, hogy csak pártok indulnak, egyéni jelöltek nem. A szavazólapokon egy pártra kell szavazni, mellette pedig lehet egy személyre is a párt jelöltjei közül. Az ötszázalékos küszöböt átlépő pártokból azok a jelöltek jutnak be, akik a legtöbb szavazatot kapták. A polgármesterek esetében a 75 ezer fősnél nagyobb településeken kétfordulós lesz a választás.

Egy helyi asszony testhőmérsékletét méri a válsztókerület munkatársa szavazás előtt az ukrajnai helyhatósági választásokon a kárpátaljai Zápszonyban

Egy helyi asszony testhőmérsékletét méri a válsztókerület munkatársa szavazás előtt az ukrajnai helyhatósági választásokon a kárpátaljai Zápszonyban

Fotó: MTI/Nemes János

 

Kijevben a felmérések szerint magasan vezet Vitalij Klicsko, aki akár az első fordulóban megnyerheti a választást, és megőrizheti a főpolgármesteri posztot. Fő kihívója Irina Verescsuk, a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája párt jelöltje lehet.

A helyhatósági választással együtt Zelenszkij országos felmérést is kezdeményezett, amelyben egy külön íven öt kérdésben kéri ki a lakosság véleményét. Ezek a témák

  • az életfogytiglani büntetés kiszabása korrupcióért,
  • szabadgazdasági övezet létrehozása a Donyec-medencében,
  • a parlamenti képviselők létszámának háromszázra csökkentése,
  • a marihuána engedélyezése orvosi célokra,
  • és a budapesti memorandum felhasználása Ukrajna területi integritásának helyreállítására.

A közölt adatok alapján vasárnapra 6088 új esettel 343 498-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 102 újabb halálos áldozattal 6391-re. Eddig 141 508-an gyógyultak meg, viszont már 195 599 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel Ukrajnában.

Figyelmébe ajánljuk