Csehországban újra emelkedik a koronavírusos esetek száma

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 24.

Katasztrófa

A növekedés mögött a vírus BA.5 variánsa áll, amely fokozatosan kiszorítja az omikront, és veszélyesebb is.

Csehországban már harmadik hete újra emelkedik a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma. A legutóbbi hét napban a statisztikák készítői 3300 esetről tudnak, ami 1100-zal több, mint az előző hét napban - közölte pénteken honlapján a cseh egészségügyi minisztérium.

 Harmadik hete emelkedik a százezer lakosra eső új fertőzöttek száma is, jelenleg 31, míg az előző héten 20 volt. Mérsékelten, de növekszik a kórházban kezeltek száma is. Csütörtökön 120 beteget kezeltek, egy hete pedig 112-t. Legutóbb egy hónapja volt több koronavírusos fertőzött a cseh kórházakban.

Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Hivatalának (ÚZIS) igazgatója szerint a megbetegedések növekvő száma mögött a vírus BA.5 variánsa áll, amely fokozatosan kiszorítja az omikront, és veszélyesebb is. Dusek ezért nem zárja ki, hogy a következő hetekben egy "nyári" koronavírus-járvány is elterjedhet Csehországban.

A napi koronavírustesztek száma 27-28 ezer körül mozog. Korábban naponta mintegy 600 teszt hozott pozitív eredményt, újabban már meghaladja a 750-et. Ilyen helyzet legutóbb május elején volt az országban.

A koronavírus-járvány megjelenése óta, tehát 2020 márciusának elejétől a laboratóriumok több mint 3,9 millió Covid-esetet mutattak ki, ebből 266 ezer esetben ismételt fertőzésről van szó. A halálos áldozatok száma eddig 40 312. Az utóbbi héten ketten haltak meg a koronavírus-szövődményei miatt.

A 10,7 milliós Csehországban 6,9 millióan kaptak oltást, 4,2 millióan már a harmadik adagot is felvették.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben.