David Attenborough: a klímaváltozás a legnagyobb fenyegetés az emberiség biztonságára

  • narancs.hu
  • 2021. február 23.

Katasztrófa

Ha a természet feladja, a civilizáció is darabokra hullik.

David Attenborough szerint a klímaváltozás jelenti a legnagyobb fenyegetést az emberiség biztonságára. A 94 éves angol természettudós az ENSZ Biztonsági Tanácsának virtuális találkozóján szólalt fel kedden.

Mint fogalmazott: "Ha tovább haladunk ezen az úton, akkor szemtanúi leszünk mindazon tényezők összeomlásának, amelyeknek a biztonságunkat köszönhetjük: ilyen az élelmiszertermelés, az ivóvízhez való hozzáférés, az élhető környezeti hőmérséklet és az óceáni táplálékláncok".

Ha a természet világa nem képes többé kiszolgálni a legalapvetőbb szükségleteinket, akkor a civilizáció többi része is rövid időn belül darabjaira hullik.

- mondta, majd hozzátette: "Nem irigylem azt a felelősséget, amely mindezek miatt önökre hárul" - jegyezte meg a természettudós.

Az ENSZ következő klímaértekezlete (COP26) novemberben lesz a skóciai Glasgowban. Ez lesz a nemzetközi szervezet legfontosabb konferenciája a párizsi klímaegyezmény megszületését eredményező 2015-ös találkozó óta. Az egyezmény célja a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest.

A tanácshoz intézett beszédében Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a globális károsanyag-kibocsátás csökkentésében való nagyfokú szerepvállalásra buzdította az országokat, vállalatokat, városokat és pénzügyi intézeteket. Jelenleg Kína és az Egyesült Államok a világ legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátói.

Figyelmébe ajánljuk