Eduline: egyre gyorsabban terjed az omikron az iskolákban

  • narancs.hu
  • 2022. január 12.

Katasztrófa

Az oktatási portál szerint egész évfolyamok kerülhetnek karanténba, az Educatio-kiállítást azonban megtartják.

Nagyot ugrott a koronavírus-fertőzöttek száma több általános és középiskolában – számolt be róla az eduline.hu. Mint írják, van olyan budapesti gimnázium, ahol a következő két hétben csak online tanítanak majd, máshol több mint ötven diák és tanár tesztje lett pozitív a múlt héten. A januárra-februárra tervezett nyílt napok szinte mindenhol elmaradnak, az Educatio-kiállítást viszont megtartják.

Az eduline.hu-hoz egyre több általános és középiskolából érkeznek olyan hírek, hogy a téli szünet utáni második héten megugrott az igazolt fertőzött diákok száma – sok helyen egyszerre több osztály volt kénytelen átállni digitális oktatásra. Mint írják, számítani lehetett rá. Már december végén egyértelmű volt, hogy a koronavírus-járvány ötödik hulláma januárban elindul, ráadásul ezt már a jellemzően enyhébb tüneteket okozó, de az eddigi változatoknál sokkal gyorsabban terjedő omikron okozza majd.

A diákok átoltottsága pedig nem elég nagy ahhoz, hogy az iskolákban ne terjedjen a vírus – az 5-18 évesek harmada egy, negyede pedig két oltást kapott eddig.

Annak ellenére, hogy az oldal információi szerint egyre több helyen maradnak el a korábban a januárra vagy februárra tervezett nyílt napok, az Educatio-kiállítást továbbra sem fújták le. A háromnapos továbbtanulási, oktatási expóra évről évre több mint ötvenezer diák megy el, idén is hasonló létszámra számítanak. Tavaly óvatosabbak voltak, akkor csak online tartották meg a programot, idén azonban online és hagyományos formában is megszervezik – igaz, speciális szabályokkal. Az eseményre előzetesen regisztrálni kell, a három napot délelőtti és délutáni turnusokra osztották fel. A turnusok létszáma limitált lesz, a helyszínen pedig a „szokásos” járványügyi szabályokat is be kell majd tartani. A 18 éven felüliek csak védettségi igazolvánnyal léphetnek majd be a rendezvényre, a 18 év alatti, oltatlan diákok pedig védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttel vehetnek részt a kiállításon. Negatív antigén vagy PCR-tesztet nem fogadnak el, a maszkviselés kötelező lesz – számoltak be a szervezők az eduline.hu-nak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk