Egyre dagad a botrány a mérgező bajai fagyasztott zöldség körül

  • narancs.hu
  • 2018. július 6.

Katasztrófa

Az üzletláncok sorra veszik le a polcokról a termékeket, a Nébih közleményt adott ki, hogyan kerülhető el a baj.

Fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

A megbetegedéseket öt uniós tagállamban – Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban – rögzítették. A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan. A fertőzés, a Greenyard nevű cég bajai üzeméből indult ki. A termékeket Európa-szerte visszahívják, immár Magyarországon is.

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. 13-féle Gartengold márkájú fagyasztott zöldségterméket távolított el polcairól, a tájékoztatás szerint a vásárlók a termékeket lejárati időtől függetlenül bármelyik Aldi üzletbe visszavihetik, az áruház a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszatéríti az árát. A visszahívott termékeket a Greenyard Hungary Kft. a bajai üzemében gyártotta, a termékek csomagolásán a forgalmazó, a Hungarofreeze Kft. szerepel.

A kezdményezéshez csatlakozott a Tesco és a Penny Market is, és közzétették azon termékei listáját, amelyeket visszahívni kényszerülnek.

Közben a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy a termékeket alaposan főzzék át felhasználás előtt, ezzel megelőzhető a baj.

Nagy Attila, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának helyettes vezetője pénteken elmondta: Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak. 
A gyárban a magyar hatóság folytatta az ügy feltárását, miután bebizonyosodott, hogy a szennyezési forrás régóta fennáll, ezért az üzem működésének felfüggesztése után a gyárban a közelmúltban előállított összes terméket visszahívták. A cég által előállított összes fagyasztott zöldséget érintette a fertőzés, amely alól csupán a fagyasztott gyümölcsök mentesültek, mivel azok más gyártósoron készültek.

Figyelmébe ajánljuk