EMA: Nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca vakcinája vérrögképződést okozna

  • narancs.hu
  • 2021. március 16.

Katasztrófa

Az ügynökség folytatja a vizsgálatokat, csütörtökre ígértek további tájékoztatást.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) meg van győződve az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának előnyeiről, nincs arra utaló jel, hogy a vakcina vérrögképződést okozna - közölte Emer Cooke, az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség ügyvezető igazgatója kedden.

Az amszterdami székhelyű EMA ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatóján kijelentette, az ügynökség meggyőződése, hogy az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Hozzátette: az ügynökség folytatja a vakcina vizsgálatát, annak eredményéről csütörtökön adnak további tájékoztatást.

Emer Cooke arra reagált, hogy a múlt héten és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az elmúlt napokban több ország – köztük Norvégia, Bulgária, Dánia, Izland, Írország, majd Olaszország, Németország, Franciaország és Luxemburg is – az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcina alkalmazásának felfüggesztéséről döntött, miután vérrögképződéses esetekről érkezett bejelentés az e vakcinával beoltott néhány páciens esetében.

Majd kedden a svéd egészségügyi hivatal is bejelentette, hogy elővigyázatosságból felfüggeszti a vakcina használatát. Közleményük szerint az oltóanyag alkalmazásának szüneteltetése addig tart, amíg az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) a vakcina esetleges mellékhatásaival kapcsolatos vizsgálata le nem zárul. Hasonlóan járt el Lettország is.

Figyelmébe ajánljuk