Évente több mint 50 ezer emberéletet lehetne megmenteni Európában a levegőminőség javításával

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021.01.20 18:05

Katasztrófa

A WHO becslései szerint a levegőszennyezettség évente nagyjából hétmillió ember haláláért felelős.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott levegőminőségi határértékek betartásával évente több mint 50 ezer ember korai halálát lehetne megakadályozni Európában - derül ki egy szerdán közzétett friss kutatásból.

A WHO becslései szerint a levegőszennyezettség évente nagyjából hétmillió ember haláláért felelős és világszerte az egyik vezető kiváltó oka a betegségeknek.

A világszervezet által meghatározott határérték a 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok (szálló por) légköri koncentrációjára vonatkozóan 10 mikrogramm per köbméter, a nitrogén-dioxid esetében 40 mikrogramm per köbméter.

A The Lancet Planetary Health című folyóiratban publikált tanulmány készítői csaknem ezer európai városra kiterjedően becsülték meg a szóban forgó két légszennyező anyagnak való kitettséggel összefüggő elhalálozások arányát.

A barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) kutatóinak eredményei szerint a szálló por és a nitrogén-dioxid légköri koncentrációinak küszöbértékre való csökkentésével évente csaknem 52 ezer ember idő előtti halálát lehetne megakadályozni Európában.

Az eredmények szerint Spanyolország, Belgium, Olaszország és Franciaország nagyvárosaiban a legmagasabb a nitrogén-dioxid-kitettséggel összefüggő halálozások aránya, míg a szálló por esetében az olaszországi Pó-síkság, Lengyelország déli része és Kelet-Csehország áll az élen.

A két vizsgált légszennyező anyaggal összefüggő elhalálozások aránya az észak-európai városokban a legalacsonyabb.

Neked ajánljuk