Falus András: Aki nincs beoltva, esélyt ad arra, hogy aláírja a saját súlyos betegségét, esetleg halálát

  • narancs.hu
  • 2021. december 22.

Katasztrófa

Az immunológus professzor szerint idővel egy negyedik oltásra is szükség lesz. Azt mondta: vektorvakcinára nem helyes vektorvakcinát kérni.

Egyelőre úgy tűnik, a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák valamilyen mértékben minden variáns, így az omikron ellen is védelmet nyújtanakmondta az InfoRádiónak Falus András. Az immunológus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy mi, emberek jelentősen eltérünk egymástól, csak egy átlagot tudunk mondani a vakcinák hatásáról, de azt például tudjuk, hogy

a harmadik oltás mindenkinek ajánlható, és mindenképpen szükséges is. Egyedi eltérések lehetnek, de a harmadik oltás után idővel szükségessé fog válni a negyedik oltás is”.

Falus szerint mindez azonban még arrébb van, mert a harmadik vakcinát is millióknak kell még megkapnia. Hozzátette, hogy amennyiben valaki vektorvakcinát kapott, „a szakma azt mondja, nem helyes ugyanúgy vektorvakcinát kérni. Mi azt javasoltuk, hogy vektoros után mRNS, esetleg kínai” következzen.

Az immunológus szerint a kínaival az a probléma, hogy idős embereknél nem igazolták, nem is próbálták ki a hatékonyságot. „Ha viszont kínai volt az első kettő, vektoros vagy mRNS-vakcina is lehet a harmadik” – részletezte a variációs lehetőségeket. Hozzátette, amennyiben valaki mRNS-vakcinát kapott, ugyanazt érdemes kérni.

Szerinte „már nem igaz az az elképzelés, amit a járvány elején tavaly gondoltunk, hogy a gyerekek, fiatalabbak védettebbek a vírus ellen, ezt megcáfolta az élet és a különböző variánsok, ezért kell oltani a gyerekeket”.

A vírus olyan súlyos hatásokat vált ki, olyan másodlagos autoimmun betegségeket okoz, amelyekhez nem hasonlítható sem arányában, sem átlagos súlyosságában az esetleg felvetődő mellékhatás” – jelentette ki Falus András.

„Aki tehát nincs beoltva, megtagadja az oltást, az tulajdonképpen jó esélyt ad arra, hogy aláírja a saját súlyos betegségét, esetleg halálát” – tette hozzá.

(InfóRádió)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk