Már a negyedik oltás szükségességét is felvetette a német egészségügyi miniszter

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 22.

Katasztrófa

Az elismert egészségügyi szakember szerint az omikron miatt lehet szükség a negyedik oltásra is.

A két adagból álló oltás és a frissítő oltás után negyedik adag is szükséges az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni vakcinából a kórokozó omikron nevű változata miatt a német szövetségi egészségügyi miniszter szerint.

Karl Lauterbach szerdai berlini tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: egyelőre nincsenek adatok arról, hogy a frissítő oltás meddig véd az omikron változattól.

Ugyanakkor hozzátette:

"tudósként abból indulok ki, hogy egy negyedik oltásra is szükség lesz" 

– tette hozzá a szociáldemokrata politikus, akit Németország leginkább elismert közegészségügyi szakértői között tartanak számon.

A kölni egyetem egészség-gazdaságtani és epidemiológiai intézetének (IGKE) politikai munkája miatt fizetés nélküli szabadságon lévő igazgatója elmondta, hogy a kormányzat már készül is az oltási kampány negyedik szakaszára, és megrendelték a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű oltóanyagának az omikronra optimalizált változatát, amelyből nyolcvanmillió adagra számítanak.

Lauterbach arról is beszélt, hogy

már nem lehet megakadályozni, hogy az omikron variáns elindítsa a koronavírus-járvány újabb, ötödik hullámát Németországban,

de lehet tenni azért, hogy minél kevesebb áldozata legyen – mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerdán Berlinben.

Kiemelte, hogy a védekezés legfőbb eszköze az emlékeztető oltás, amelynek beadására "különösen offenzív kampányt" szerveztek. Az első harmincmillió adagot várhatóan már karácsonyig beadják, január végéig pedig újabb harmincmilliót.

Németország így messze az európai uniós átlag felett teljesít - tette hozzá Andreas Gassen, az egészségbiztosítási pénztárak finanszírozásával működő rendelőkben dolgozó orvosok országos érdekképviseletének (KBV) vezetője, ismertetve, hogy csaknem 84 ezren vesznek részt a kampányban.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője elmondta, hogy számításaik szerint 1-3 héten belül az omikron lesz a domináns variáns Németországban. Eddig 540 omikron-fertőzést és 1848 omikrongyanús esetet jelentettek az RKI-nek – közölte.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk