Falus Ferenc szerint tavasz végén már lehet kerti partikat tartani

  • narancs.hu
  • 2020. december 18.

Katasztrófa

A vakcina nem jelent végleges megoldást a koronavírussal szemben - mondta ugyanakkor a volt tisztifőorvos.

Több szempontból a bizonytalanság évének nevezte Falus Ferenc volt tisztifőorvos az idei évet a Republikon Intézet hagyományos év végi rendezvényén, amit a járványhelyzet miatt most online tartottak meg. Falus szerint a koronavírus megjelenése óta sok mindent gondoltunk a betegségről, annak eredetéről, súlyosságáról, ami idővel mindig változott. Ami a kezdetet illeti, az biztos, hogy a koronavírus denevértől származik és egy köztes hordozón keresztül terjedhetett át az emberre – ami talán tobzoska volt. Azt, hogy pontosan mi is az igazság, a WHO egészségügyi szakemberei várhatóan jövő év elején próbálják kideríteni, ugyanis bejelentették, hogy nemzetközi kutatócsoport utazik ezzel a céllal Kínába. Ha már Kínánál tartunk, az is nehezítette a vírusról való tudásunkat, hogy a kínai adatok – legalábbis az elején – nem voltak összhangban a tényekkel.

A Covid-19 a vírusok között úgymond kiemelkedőnek számít, hiszen Falus megfogalmazása szerint, egy vírusnak mindig az jelenti a „karriert”, ha a gazdatest az esetek nagy részében életben marad. Ezt a betegséget ugyanis 80%-ban orvosi segítség nélkül túl lehet élni, a beteg pedig a tünetek megjelenése előtti két napban fertőz a legjobban – mondta Falus, ezek pedig mind kedvező tényezők a vírus terjedésének szempontjából.

Vannak országok, ahol már harmadik hullámról beszélnek, azonban Falus úgy vélte, egyáltalán nem biztos, hogy a koronavírusnak valóban lennének hullámai, minden az adott kormányok járványügyi előírásaitól függ. „A korlátozó intézkedések (maszkviselés, távolságtartás) szigorúságától függ az, hogyan terjed a vírus tovább, tehát a járványhullám nem a vírus minőségétől függ” – teszi hozzá a szakember. Példaként éppen Magyarországot említette, ugyanis mint hozzáfűzte, tavasszal nagyon megrémültünk, ezért a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően nem terjedt olyan gyorsan a vírus. Az viszont nagy hiba volt, hogy a nyár második felében a kormány nem kezdett el érdemben készülni az iskolakezdésre – meg is lett az eredménye.

„Az, hogy itthon most talán csendesedni látszik a járvány, a november elején bevezetett korlátozásoknak köszönhető”

– mondta.

Ami a betegség lefolyását illeti, kezdetben ezen a téren is rengeteg bizonytalanság volt, például idővel kiderült, hogy ez nem influenza, hanem egy rendszerbetegség, ami a legtöbb szervet megtámadja – például a szivet, a májat, az idegrendszert – és hosszú távú következményei is lesznek. Az elején azt hitték az orvosok, hogy a leginkább veszélyeztetettek az asztmában vagy COPD-ben szenvedő betegek lesznek, azonban ma úgy tűnik, hogy a legjobban a túlsúlyos cukorbetegeket érinti a vírus.

Mivel bevált gyógyszer nincsen rá, a vakcinába lehet kapaszkodni, azonban Falus mindenki óva int attól, hogy maga válassza ki, milyen vakcinát szeretne beadatni. Azt viszont mindenkinek erősen ajánlja, hogy ha lesz engedélyezett védőoltás, mindenképpen adassa be magának.

Arról, hogy mi várható 2021-ben a járvány tekintetében, Falus úgy fogalmazott, a jövő év átmeneti év lesz és egyben a kijózanodás éve is. A vakcina ugyanis Falus szerint nem fog végleges megoldást jelenteni a járvánnyal szemben, ugyanis az oltás egyelőre csak azt gátolja, hogy megbetegedjünk, azt viszont nem, hogy ne fertőzzünk meg másokat.

„Ha vigyázunk egymásra, késő tavasszal már lehet kerti partikat tartani”

– mondta zárásképpen Falus Ferenc.

Figyelmébe ajánljuk