Szijjártó: Még az idén érkezhet a kínai vakcinából is

  • narancs.hu
  • 2020. december 18.

Katasztrófa

Az OGYI egyelőre vizsgálja, hogy mennyire biztonságos és alkalmas a kínai vakcina. 

Reális, hogy még az idén két forrásból is érkezhet vakcina Magyarországra - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az ATV-nek egy más témában tartott sajtótájékoztatón. 

Szijjártó a csatornának azt mondta, a két ünnep között megérkezhetnek "az Európai Unió által lekötött kontingensek első részletei" a koronavírus elleni vakcinából - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök is rádióinterjújában, illetve Müller Cecília országos tisztifőorvos is pénteki sajtótájékoztatóján, ahol azt is pontosította, hogy ez a Pfizer vakcinája lesz -, ha pedig az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakemberei biztonságosnak és használhatónak ítélik a kínai vakcinát, akkor rövid időn belül onnan is érkezik egy "jelentős szállítmány". 

Szijjártó is megerősítette, hogy a két ünnep között megérkezhetnek "az Európai Unió által lekötött kontingensek első részletei" a Pfizer-féle vakcinából.

A csatorna kérdésére ugyanakkor hozzátette, hogy emellett

az OGYI folyamatosan vizsgálja a kínai partnerek által megküldött dokumentációt, amely alapján eldönthetik, hogy biztonságosnak és alkalmasnak tartják-e a kínai vakcinát Magyarországi használatra.

Ott párhuzamosan az adásvételi szerződésről szóló tárgyalás is zajlik. "Ha a szakemberek azt mondják, hogy igen, akkor Kínából is veszünk, és reális, hogy két forrásból is érkezhet az idén vakcina Magyarországra" - jelentette ki.

Szijjártó kérdésre azt is elmondta, ha rákerül a sor, ő is beoltatja magát, de lesz egy világos sorrend. "Nyilván vannak, akik bőven előttem állnak a sorban, és ez így helyes is" - fogalmazott, megjegyezve, az, hogy ő hagyható akár a sor végére is, mert nemrég gyógyult meg a koronavírusból, és jelentős antitestje van a 14 napos karantén után.

Figyelmébe ajánljuk