Frontálisan ütközött két vonat Görögországban, több tucat ember meghalt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 1.

Katasztrófa

Egy tehervonat és egy személyvonat ütközött, a vagonok közül több megsemmisült vagy teljesen roncsolódott. 

A tűzoltóság közlése szerint már 36 halottja van a Görögországban szerdára virradóra történt súlyos vonatbalesetnek. 

Az Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat és a Szalonikiből Láriszába tartó tehervonat az ország középső részén fekvő Lárisza előtt ütközött össze eddig tisztázatlan körülmények között, az ütközés nyomán több kocsi kisiklott, és legalább három lángba borult.

A rendőrség később bejelentette, hogy őrizetbe vették Lárisza város pályaudvarának állomásfőnökét a balesettel összefüggésben.

 
Vonatbaleset Görögországban
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Aposztolisz Domalisz
 

Az evakuálás az ütközés súlyossága miatt nagyon nehéz körülmények között zajlott – mondta Vaszilisz Vartakojannisz, a tűzoltóság szóvivője. 

Elmondta, hogy égési sérültek ellátására használt kórházi egységeket riasztottak a térségbe, és több tucat mentőautót vontak be a munkálatokba; 85 sérültet a közeli kórházakba szállítottak – tette hozzá. A kisebb sérüléseket szenvedett vagy sértetlen utasokat, mintegy 250 embert autóbusszal szállították a 130 kilométerre északra fekvő Szalonikibe.

A görög állami televízió, az ERT felvételei szerint a fejlámpát viselő mentőalakulatok sűrű füstben kutattak túlélők és sérültek után a vonatok roncsai között.

 
Vonatbaleset Görögországban
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahilleasz Csirasz
 

A mentésben részt vevő egyik egészségügyi alkalmazott azt mondta "Soha életemben nem láttam még ilyet. Ez tragikus". A vagonok közül több megsemmisült vagy teljesen roncsolódott, ami különösen megnehezítette a mentést, több kocsi erősen füstölt vagy lángolt. A roncsok közé szorult emberek kiszabadítása folyik, de nehéz körülmények között zajlik – tette hozzá.  

 
Vonatbaleset Görögországban
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahilleasz Csirasz
 

A láriszai kórház tisztviselői szerint legalább 25 embernek súlyos sérülései vannak. Konsztantinosz Agorasztosz a SKAI TV-nek azt mondta, "az ütközés nagyon erős volt, a személyvonat első négy kocsija kisiklott, és az első két kocsi, amely kigyulladt, szinte teljesen megsemmisült". A helyi média úgy tudja, a személyvonaton mintegy 350-en utaztak.

 
Vonatbaleset Görögországban
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahilleasz Csirasz
 

A Skai TV-ben egy utas azt mondta: "A baleset pillanatában felugrottunk, mert az ablakok hirtelen felrobbantak. Az emberek sikoltoztak és megijedtek. Szerencsére ki tudtuk nyitni az ajtókat, és elég gyorsan el tudtunk menekülni. Más vagonokból nem tudtak kiszállni az utasok, az egyik kigyulladt" – mondta a még mindig sokkos állapotban lévő fiatalember.

"A vonat felborult, és majdnem a szakadékba zuhant, majd a vagon lángra kapott... Az én vagonomban öt sérült utas volt" – mesélte egy másik utas a Skai TV-nek. 

 
Vonatbaleset Görögországban
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahilleasz Csirasz
 

Arról egyelőre nem közöltek részleteket, hogy miért ütközött össze a két vonat. A görög média szerint ez volt "Görögország eddigi legsúlyosabb vasúti balesete".

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk