Meghaladta az 50 ezret a török-szír földrengés halálos áldozatainak száma

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 28.

Katasztrófa

Törökországban több kisebb földrengés is volt az elmúlt napokban, Isztambulban komoly városrendezést terveznek.

Meghaladta az 50 ezret a február 6-ai földrengések halálos áldozatainak száma Törökországban és Szíriában. Mindeközben a török lakosság attól tart, hogy az ország más pontját is érheti hasonló pusztítás.

A katasztrófavédelem vasárnapi adatai szerint Törökországban legkevesebb 44 374 ember vesztette életét a szerencsétlenségben, míg Szíriában 5951 halálesetet regisztráltak, így a halottak egyesített száma elérte az 50 235-öt. A sebesültek száma csak Törökországban több mint 115 ezer.

Murat Kurum török városfejlesztési miniszter a dél-törökországi Hatay tartományban tartott keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy komoly városrendezést terveznek a 16 millió lakosú Isztambul, amely a törésvonalak közelében fekszik. Elmondta: Isztambulban 1,5 millió ingatlant kell „átköltöztetni” a metropolisz más részeire. Erre a célra a nagyváros európai és ázsiai oldalán is kijelöltek már egy-egy területet.

Hulusi Akar török védelmi miniszter ugyanezen a sajtótájékoztatón azokat a híreszteléseket is érintette, amelyek szerint Szíriából Törökországba újabb elvándorlási hullám indult volna. Leszögezte, semmi ilyesmi nem történt. 

A török lakosság február 6. óta fokozott figyelemmel kíséri még a kisebb földrengésekről szóló híradásokat is. Múlt pénteken a közép-törökországi Konya tartományban 4,3-as erősségű földmozgás történt. A lakosságot nagy meglepetésként érte a rengés, hiszen a térséget tartják Törökország legkevésbé veszélyes régiójának, és február 6. után sokan pontosan ennek tudatában települtek át oda.

Szombaton a szintén közép-törökországi Nigde tartományban következett be 5,3-as erősségű földrengés, ami ugyancsak félelmet váltott ki az ország lakosságában. Hétfő este nyugaton, az Izmiri-öbölben, Izmir tartomány Foca körzetének partjainál 4,1-es erősségű rengés rázta meg a környéket. Egyesek ijedtükben az autójukban vagy a város valamelyik parkjában, sátorban töltötték az éjszakát. Kedden a közép-törökországi Kayseri tartomány Incesu körzetében észleltek 4,4-es erősségű földmozgást.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.