Hadházy: Ezentúl csak a legsúlyosabb, kórházban kezelt koronavírusos betegeket tesztelik

  • narancs.hu
  • 2020. április 5.

Katasztrófa

Az eddigihez képest is kevésbé fogjuk tudni, mennyi a fertőzöttek valódi száma, állítja Hadházy.

„A Kásler miniszter által április 1-én aláírt új eljárásrend szerint ezentúl csak a legsúlyosabb, kórházban kezelt koronavírusos betegeket tesztelik. Az eddigi utasítás megengedte az enyhébb tünetekkel jelentkező gyanús esetek tesztelését is. Az új utasításban azonban már az az ajánlás szerepel csak, amit az Európai Betegségmegelőző Központ adott ki azoknak az országoknak, ahol nem áll megfelelő mennyiségű teszt rendelkezésre, és csak a kórházi kezelésre szoruló betegeknél írja elő a vizsgálatot“ — írja Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Facebook-oldalán.

Haadházy hozzáteszi: „a WHO ajánlása egyébként azt írja, hogy aki teheti, teszteljen minél több enyhe tünetekkel rendelkező vagy tünetmentes betegeket is. A kevés teszt és a részletes adatok titkolása veszélye kombináció: abba a hitbe ringathatjuk magunkat, hogy nálunk minden nagyon jól alakul.“

false

A képviselő szerint az általa közzétett dokumentumok azt bizonyítják, hogy az eddigihez képest is kevésbé fogjuk tudni, mennyi a fertőzöttek valódi száma. „Ha tényleg nincs elég anyag a tesztekhez, Müller Cecíluának és a kormánynak nem azt kellene hazudnia, hogy nincsen szükség széleskörű tesztelésre, hanem őszinte benelentést tenni, hogy nincs elegendő“, írja.

Figyelmébe ajánljuk