Házakba csapott a villám, jégeső verte szét a tetőket

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 23.

Katasztrófa

A Dunától keletre 240 helyre riasztották a tűzoltókat vasárnap reggelig.

„Mezoléptékű konvektív rendszerré (MKR) álltak össze a zivatarok az esti órákban, ami többfelé okozott heves villámtevékenységet és felhőszakadást az ország keleti felén” – írja a szombat esti viharos időjárásról az Időkép információi alapján a 24.hu.

Északkeleten jégesővel érkeztek a heves zivatarok. A Tokaj közelében lévő Tiszanagyfaluból mandarin nagyságú jégradabokról érkezett hír, Ibrányban dióhoz és tojáshoz, máshol cseresznyéhez mérhető jégszemek hullottak.

A Dunától keletre tapasztalt ítéletidő miatt vasárnap reggelig országszerte 240 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, jellemzően Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Mukics Dániel tűzoltó alezredes. 

A katasztrófavédelem munkatársainak legtöbbször kidőlt fák, letört ágak miatt kellett vonulniuk, de több lakóépület is megrongálódott. Csongrádban és Szabolcsban okozta a legsúlyosabb károkat a vihar.

Volt, ahol a jég, máshol a szél miatt keletkezett kár, illetve több épületbe, így Mórahalmon egy tanyába és Sajókápolnán egy családi házba is villám csapott, míg Békéssámsonban egy villám sújtotta fáról terjedt át a tűz egy ingatlanra. 

Buj településen két utcában jégeső rongált meg lakóépületeket, amelyek közül két ház lakhatatlanná vált, azokból hat embert kellett kiköltöztetni. Ibrányban egy családi ház tetőszerkezete ugyancsak olyan súlyosan megsérült, hogy az ott lakó két embernek el kell elhagynia otthonát.

Mukics Dániel szerint sok helyen pincék, alagsorok kerültek víz alá, a nyíregyházi kórház pincéjéből is jelentős mennyiségű esővizet kellett kiszivattyúzni.

 A címlapkép a Csongrád-Csanád megyei Kiszombor mellett készült, forrása a Dél-Alföld meteorológia nevű Facebook-oldal

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk