Hétfő délutánra 1800-ra nőtt a törökországi földrengések becsült áldozatainak száma

  • narancs.hu
  • 2023. február 6.

Katasztrófa

Átmenetileg kiürítették az ankarai magyar nagykövetséget.

Hétfő hajnalban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország délkeleti, szír határhoz közeli részét. A földrengés epicentruma egy kétmilliós nagyváros, Gaziantep közelében volt, és legalább tíz török tartományt érintett. Magyar idő szerint dél körül aztán újabb, 7,5-ös magnitúdójú földmozgást jelentett a European Mediterranean Seismological Center (EMSC) a korábbi rengés helyétől nyolcvan kilométerre.

A hvg.hu hírösszefoglalója szerint a becsült áldozatok száma hétfő délutánra elérte az 1800-at. A katasztrófa során több ezren megsérültek.

Törökország szinte azonnal nemzetközi segítséget kért a mentés lebonyolításához, amire válaszul érvénybe lépett az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa. Újvári Balázs, az Európai Bizottság humanitárius segélyekért és kríziskezelésért felelős szóvivője Twitteren jelentette be, hogy a holland és román mentőcsapatok már úton vannak, nem sokkal később csatlakoztak hozzájuk a bolgár, horvát, cseh, francia és görög egységek is.

Magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök utasította a magyar hatóságokat, hogy nyújtsanak azonnal segítséget, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig bejelentette, indulásra készen áll egy 50 fős, „kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokat szerzett” egység. Novák Katalin köztársasági elnök részvétet nyilvánított az áldozatok, valamint sebesültek családjainak, és levelet küldött Erdoğannak.

Szijjártó Péter továbbá bejelentette, elrendelték az ankarai magyar nagykövetség átmeneti kiürítését – írja az MTI a tárca közleményére hivatkozva.

„Emellett jeleztük a Törökországban tartózkodó magyar állampolgároknak, akik közül 213 jelentkezett konzuli védelemre, hogy az ország mely területeit ne látogassák.

Egy olyan magyar személyről van egyelőre tudomásunk, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik, vele folyamatos a kapcsolat”

– tájékoztatott a külügyminiszter. 

A födrengés Szíriában is súlyos károkat okozott. A főváros, Damaszkusz mellett a leginkább érintett települések közé tartozik Aleppó is. A hvg.hu emlékeztetett, az országban a mentést és az információ terjedését is jelentősen lassítja, hogy az érintett terület szakadár kézen van, az állami hatóságok ellenőrzése és a terület ellátása egészségügyi és a mentéshez szükséges felszereléssel limitált.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk