Jó híreket közölt Müller Cecília: lassul a járvány terjedése

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 29.

Katasztrófa

Összesen országosan 100 ezer lakos közül 253 főt érint most a pozitív esetek száma.

Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos rövid elemzést közölt a járvány második hullámáról:

Azt mondta, a 32. héten (augusztus 3-9.) volt a legalacsonyabb az új megbetegedések száma, azóta kezdett ez fokozatosan növekedni, és volt két olyan hét augusztus 17-31. között, amikor hétről hétre megtriplázódott a pozitív esetek száma.

Müller azt mondta, azóta lassult kicsit az emelkedés mértéke, előbb másfélszeresre, majd 35 százalékosra csökkent a pozitív esetek számának növekedése, mostanra mintegy 2 százalékos az emelkedés az előző héthez képest.

Hozzátette, míg augusztus második felében az említett 2 hétben volt, hogy a 2-t is meghaladta a vírus reprodukciós rátája, vagyis 1 fertőzött személy további 2-3-nak adta át a vírust, ez a ráta mostanra az 1 közelébe csökkent, vagyis egy pozitív személy már csak körülbelül 1 főnek tudja továbbadni a megbetegedést.

Összességében azt mondta, az elmúlt hetekben jelentősen változott a járvány dinamikája,

ez egy kedvező jelenség, egy jó adat, és lassulni látszik az emelkedés,

mert bár még mindig emelkedik a pozitív esetek száma, de csak alulról közelíti meg az ezret, nem fokozódik a számok emelkedése. "Bízzunk abban, hogy ez így is marad" - tette hozzá.

A megbetegedettek életkor szerinti megoszlásáról Müller azt mondta, a regisztrált új esetek mintegy 25 százaléka még mindig a 20-29 éves korosztályból kerül ki, 43 százalék a 30-60 évesek aránya, és 15 százalék a 60 éven felülieké - ez jelentős különbség a tavaszi első hullámhoz képest. A 14 éven aluliaknak aránya nagyon kevés, 4 százalék körüli.

Müller azt mondta, a területi eloszlásnak már nincsen komoly információs értéke, mert míg tavasszal a fertőzés gócosan, intézményekhez vagy egyes közösségekhez kötődve jelentkezett, most ha vannak is gócos előfordulások, inkább közösségi terjedés van.

Összesen országosan 100 ezer lakos közül 253 főt érint most a pozitív esetek száma.

Budapesten kicsit magasabb ez az arány, mert sok az intézmény, sűrűn lakott a terület, itt 100 ezer lakosra 534 fő pozitív eset jut. Megyei eloszlást tekintve Csongrád és Fejér megyében magasabb még, 280 és 270, míg a legalacsonyabb Jász-Nagykun-Szolnok (147), Tolna (120) és Békés megyébe (85).

Kérdésre válaszolva Müller azt mondta, nincs tervben további szigorítás bevezetése, mert bár magasak a számok, úgy tűnik, az 1 körüli reprodukciós rátával stagnáló helyzetben van a járvány Magyarországon.

Figyelmébe ajánljuk