Kalifornia állam is szükségállapotot hirdetett a majomhimlő terjedése miatt

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 2.

Katasztrófa

Május óta országosan közel 6000 majomhimlős esetet jelentettek. Az amerikai esetszám a legmagasabbak között van a világon.

New York, Illinois és San Francisco után rendkívüli állapotot hirdetett a majomhimlő-járvány terjedése miatt Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója isírja a New York Times. Négy napon belül ez a harmadik állam, mely közegészségügyi intézkedéseket vezet be.

„Kalifornia a kormányzat minden szintjén dolgozik a majomhimlő terjedésének lassításán, kihasználva a világjárvány idején kialakított megbízható teszteléseket, a kontaktkutatást és a kapcsolatainkat, hogy a legveszélyeztetettebbekre összpontosítsunk a vakcinák, a kezelés és a felvilágosítás terén" – mondta Newsom.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok közlése szerint május óta országosan közel 6000 majomhimlős esetet jelentettek, ezek közel felét Kaliforniából, Illinoisból és New Yorkból. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a vírust. Az országban eddig nem jelentettek haláleseteket.

Bár a vírust elvileg bárki elkaphatja, a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak eddig a megerősített esetek 99 százalékát tették ki.

Az amerikai esetszám a legmagasabbak között van a világon, az egészségügyi tisztviselők szerint a szám szinte biztosan alulbecsült.

(The New York Times)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk