Karantén alá került több orvos és ápoló a Szent Imre kórházban

  • narancs.hu
  • 2020. április 3.

Katasztrófa

Ezért a komplett érsebészeti osztály nem ügyel.

Orvosok, ápolók kerültek járványügyi megfigyelés alá a Szent Imre kórházban, az érsebészeti osztály kedd óta nem ügyel – derül ki a Népszava birtokába jutott iratból.

A dokumentum szerint a kórház főigazgatója hétfő kora délután jelezte a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, hogy annyi orvos és ápoló esett ki a munkából járványügyi megfigyelés miatt, hogy az érsebészeti ügyeletet határozatlan ideig az intézmény nem tudja vállalni.

A lap kiemeli, hogy a dokumentum nem csak azt igazolja, hogy karanténba kerültek az osztályon dolgozó orvosok, ápolók, hanem azt is, hogy minderről a nyilvánosság előtt igyekezett hallgatni az operatív törzs, sőt, maga az országos tisztifőorvos is.

A Népszava ugyanis már korábban értesült arról, hogy a kórház összeállított egy, a koronavírus kockázatát felmérő „csekklistát” az oda érkező betegek számára, amelyen nemcsak arra kell válaszolni, hogy járt-e fertőzött országban a páciens, hanem arra is, kezelték-e őt az intézmény sebészeti vagy érsebészeti osztályán. A lap érdeklődésére akkor a kórház azt válaszolta, hogy nem nyilatkozhat, és az operatív törzshöz irányította a kérdést. A törzs írásban nem válaszolt, de a szerdai online tájékoztatón feltették a kérdést az országos tisztifőorvosnak. Ő azonban nem adott egyértelmű választ, miért kell a betegeknek beszámolniuk arról, kezelték-e őket a két érintett osztály valamelyikén.

A lap egyébként talált egy olyan nyilvánossá tett hatósági dokumentumot is, amelyből kiderül: az egyik érintett egészségügyi dolgozónak azért kell karanténba vonulnia, mert az előírt védőeszköz alkalmazása nélkül vett részt koronavírusos beteg közvetlen ellátásában.

Ne legyen fogoly a saját otthonában! Élvezzen ki minden percet!

És egy barátja minden csütörtökön meg is látogatja. Odakünn a helyzet olyan, amilyen - de még ez sem lehet elégséges ok arra, hogy ne éljünk teljességre törekvő életet, melyhez az ismeretszerzés és a színvonalas szórakozás is hozzátartozik. A Magyar Narancs heti nyomtatott kiadása az idevágó lehetőségeket a legteljesebb természetességgel biztosítja.

Figyelmébe ajánljuk