Rendőröknek kellett meggyőzni két iránit, akik nem akartak karanténba vonulni Budapesten

  • narancs.hu
  • 2020. március 7.

Katasztrófa

A mentőszolgálat és a rendőrség intézkedett. A járványügyi előírások megsértése büntető törvénykönyvi tétel.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a testület ülése után szombaton elmondta, hogy délután zajlott egy intézkedés Budapesten, amelyben a mentőszolgálat és a rendőrség vesz részt. A rendőrségre azért volt szükség, mert két iráni állampolgár a kötelező határozat ellenére nem volt hajlandó karanténba vonulni.

Lakatos Tibor emlékeztetett, hogy a kialakult helyzetben ez a járványügyi szabályok megsértésének minősült, ami a büntető törvénykönyvi tétel.

Mint elmondta, aki mást megfertőz, mert nem tartotta be a járványügyi előírásokat, súlyos testi sértést követ el. Ha az, akit megfertőzött, meg is hal, az halált okozó testi sértésnek minősülhet.

Hangsúlyozta, amennyiben az irániak nem hajlandók maguktól bevonulni a Szent László kórházba, a rendőrök viszik be őket, és büntetőeljárást indítanak velük szemben.

Frissítés

A hvg.hu azt írja, a a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak küldött kérdéseikre azt a választ kapták, hogy "a kontaktuskutatás során járványügyi felügyelők keresik fel azokat, akik igazoltan új koronavírussal fertőzött betegekkel kerültek közvetlen kapcsolatba. Erre került sor – többek között – 2020. március 7-én kora délután Budapesten. A Budapest VIII., Corvin sétány egyik lakásában két iráni állampolgár nem kívánt eleget tenni Budapest Főváros Kormányhivatala VI. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály azonnal végrehajthatóvá nyilvánított határozatának, amely arra tartalmazott kötelezést, hogy mentővel a Szent László Kórházba szállítsák őket.

A helyszínre érkező rendőrök rövid időn belül meggyőzték a fiatal nőt és férfit, hogy szálljanak be a mentőgépjárműbe. A mentők elszállították mindkettőjüket, vizsgálatukra a kórház járványügyi elkülönítésre kialakított részlegén kerül sor."

További híreink a koronavírusról itt olvashatók.

A kormány elfogadja az operatív törzs ajánlását és lemondja a március 15-re tervezett központi ünnepséget

Figyelmébe ajánljuk