„Kezdhetünk aggódni“ – jön a járvány második hulláma Magyarországra
koronavirus_korhaz_top_story_lead.jpg

„Kezdhetünk aggódni“ – jön a járvány második hulláma Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 11.

Katasztrófa

Egyre több a 40 évnél fiatalabb beteg.

„Vége a viszonylagos nyugalomnak, a járványügyi adatok alapján a koronavírus újra terjedésnek indult Magyarországon. Ha a tendencia folytatódik, akkor heteken belül kialakulhat olyan állapot, mint márciusban volt, amikor a kormány kihirdette az országos veszélyhelyzetet“, mondta Nepusz Tamás bioinformatikus a Népszavának.

Most már kezdhetünk aggódni – tette hozzá a bioinformatikus, utalva arra, hogy valószínűleg a második hullám elején vagyunk. Hasonló véleményen van Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is, aki pár napja úgy fogalmazott, „Elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére.“

Nepusz arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus egyre több helyen van jelen, a fertőzések nem köthetők egy-egy gócponthoz. A vírus terjedésének előrejelzését azonban nehezíti, hogy nincsenek hivatalos adatok arról, pontosan hol történtek az új fertőzések.

„A második hullám merőben más lesz, mint az előző volt“ – mondta Nepusz. Megjósolhatatlan ugyanis, hogy a koronavírus, az influenza, valamint más, náthaszerű tüneteket produkáló fertőzések milyen hatással lesznek egymásra. Mivel ezen betegségek tünetei hasonlóak, nagyon sokan fognak majd orvoshoz fordulni.

„A vírus ellen mi magunk tehetjük legtöbbet” – jelentette ki Nepusz utalva arra, hogy az embereknek szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok a 32. héten Budapesten és Debrecenben is „enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében”. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Eközben a 40 év alattiak megbetegedésszáma folyamatosan emelkedik. Júliusban már a fertőzöttek 44 százaléka 40 év alatti volt Magyarországon.

Figyelmébe ajánljuk