Kigyulladt a Börsen, Koppenhága egyik legismertebb történelmi épülete

  • narancs.hu
  • 2024. április 16.

Katasztrófa

A XVII. században épült tőzsdepalotában már komoly károk keletkeztek, négy, egymásba fonódott farkú sárkányt ábrázoló tornya már ledőlt a tűzvészben.

Kigyulladt Koppenhága egyik legismertebb történelmi épülete, a Börsen,

amelyben korábban a dán tőzsde működött, és amelyet most a dán kereskedelmi kamara használ. A Börsen a Christiansborg-palota mellett áll, amelyben a dán parlament ülésezik.

A környéket lezárták, a tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a lángok elfojtásán. De az épület teteje már beszakadt, és ledőlt az 56 méteres, négy egymásba fonódott farkú sárkányt ábrázoló tornya is.

 
Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a felújítás alatt álló régi Tőzsdepalotánál Koppenhágában
Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard

 
Festményt mentenek ki a felújítás alatt álló régi Tőzsdepalotából Koppenhágában, miután tűz ütött ki az épületben.
Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard

A helyszínen készült felvételek szerint az épületből sokan igyekeznek kimenekíteni az értékeket, köztük nagy méretű festményeket.

A holland reneszánsz stílusban – 1619 és 1640 között – épült tőzsdepalotát éppen felújították, amikor kedden felcsaptak a lángok.

Az épületből mindenki sértetlenül ki tudott menekülni.

Jakob Engel-Schmidt kultuszminiszter a hír hallatán arról beszélt, hogy négyszáz év dán kulturális öröksége lett a lángok martaléka.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk