Kína is visszavonta a teszteket, amiből a magyar kormány korábban bevásárolt

  • narancs.hu
  • 2020. május 2.

Katasztrófa

Az érintett gyorstesztekről kimondták „alkalmatlanok a COVID–19-fertőzött, aktuálisan fertőző személyek kimutatására”.

Frissítés (2020. május 4.): A kínai hatóságok a cikk megjelenése után, május 3-án tovább bővítették az exportengedéllyel rendelkező cégek listáját, ezen már szerepel a Hybribio neve is.

Március 27-én a magyar kormány levélben fejezte ki a háláját azért a harmincezer koronavírus-tesztért, amely pár nappal korábban érkezett Kínából Budapestre. A magyar államtitkár többek közt a tesztek kínai gyártójának, egy Hybribio Biotech nevű cégnek mondott köszönetet a levélben. Mindössze négy nappal később Kína azonban szigorított az exportszabályain és a cég ma már nem is szállíthat koronateszteket külföldre. – írja a Direkt36.

Az érintett tesztek az Európai Unióba való behozatalt megengedő CE-tanúsítvánnyal rendelkeznek ugyan, de egy április végi tanulmány szerint a cég által Magyarországra hozott gyorstesztek „alkalmatlanok a COVID–19-fertőzött, aktuálisan fertőző személyek kimutatására”.

A portál arról is ír, hogy bár azt sem az Operatív Törzs, sem a Külügyminisztérium nem árulta el, hogy a felhasznált teszteket mely gyártóktól és mennyi pénzért szerezték be. Néhány tesztgyártó neve azonban felbukkant cikkekben, fotókon és videókon.

A Hybribio Biotech Magyarországra szállított tesztjeiről és a kormány köszönőleveléről maga a tesztgyártó cég adott hírt április elején.

Figyelmébe ajánljuk