Koronavírus: a francia kormány rohamrendőrökkel tartatná be az új korlátozásokat

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 17.

Katasztrófa

Így próbálják megakadályozni a rendelkezés elleni tiltakozást.

Párizsban és Marseille-ben bővítették azon helyek számát, ahol kötelező a maszkviselés, a kormány pedig rohamrendőröket küldött Marseille-be és a környékére megakadályozandó a rendelkezés elleni tiltakozást. Mindazonáltal Gilles Pialoux, a párizsi Tenon kórház járványügyi osztályának vezetője hangsúlyozta: a "félelem stratégiája" nem működik, és sürgette "a maszkviselés kultúrájának" megteremtését. Anne Souyris párizsi polgármester-helyettes leszögezte: nem kizárt, hogy a fővárosban bevezetik az általános maszkviselési kötelezettséget.

Az esetszámok növekedése miatt múlt hétfőtől kötelező a maszkviselés a Párizst is magában foglaló Île-de-France régió legforgalmasabb részein. A fővárosban ez több száz utcát érint, a turisták körében népszerű városrészeket, a bevásárlóutcákat és a Szajna partját is. A hatóságok két hetes türelmi időt ígérnek, de később 135 eurós büntetésre számíthatnak, akik megsértik az előírást.

Elisabeth Borne francia munkaügyi miniszter a tervek szerint kedden tárgyalásokat kezd a munkahelyi maszkviselés kötelezővé tételéről és egyéb, a munkavállalók egészségét érintő kérdésekről. Mindezt azután jelentette be, hogy francia kutatások azt mutatják, hogy május 9-e és augusztus 11-e közt felderített vírusgócok legalább negyede munkahelyeken alakult ki.

A francia közegészségügyi hatóság (DGS) adatai szerint a vírus elsősorban a fiatal felnőttek körében fertőz, elsősorban az olyan nagyvárosokban, mint Párizs és Marseille.

Figyelmébe ajánljuk