Koronavírus-fertőzési versenyeket rendeznek amerikai fiatalok

  • narancs.hu
  • 2020. július 3.

Katasztrófa

A vírusviadalokra pénzért lehet nevezni, az nyer, aki leghamarabb elkapja a koronavírust. Úgy tűnik azonban, hogy az egész csak kamu, csekély a valóságalapja.

Koronavírus-fertőzési versenyeket rendeznek kollégiumi diákok az Egyesült Államok egy városában, ráadásul nevezési díjat is szednek – adta hírül az AP amerikai hírügynökség helyi illetékesek beszámolója alapján.

A vírusvirtus az alabamai Tuscaloosában dívik: a szervezők meghívnak bizonyítottan fertőzötteket az összejövetelekre, a versenyzők pedig leteszik a nevezési összeget, amely annak üti a markát, aki a leghamarabb megfertőződik.

A város tanácsnoka, Sonya McKinstry "eszementnek" minősítette vírusviadalokat, a helyi tűzoltóparancsnok pedig – aki beosztottjaitól szerzett tudomást az összejövetelekről – nem hitte el. Némi ellenőrzés után azonban kiderült, hogy nem alaptalan híresztelésekről van szó, hanem valós történésekről.

Egy helyi orvos, Ramesh Peramsetty közölte, hogy már egy hónapja hall a versenyekről. Akkor adott végképp hitelt a híreszteléseknek, amikor a labortesztek ismertetésekor akadtak olyan fiatalok, akik nagyon megörültek annak, hogy fertőzöttek, és akadtak olyanok is, akiket elszomorított, hogy mentes szervezetük a kórokozótól.

Az alabamai egyetem vezetői közleményt adtak ki, amelyben megerősítették, hogy hozzájuk is eljutott az összejövetelek híre, és mindent elkövetnek, hogy a hallgatókat felvilágosítsák azoknak a veszélyeiről. Hozzátették, hogy már indítottak vizsgálatot az ügyben, de egyelőre egyetlen hallgatójukról sem bizonyosodott be, hogy jelen volt a rendezvényeken.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem adatai szerint a koronavírusnak az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, több mint 2,7 millió. Ott a legmagasabb a halálos áldozatok száma is, immár megközelíti a 129 ezret.

Frissítés

Bár végigfutott a világsajtón az amerikai vírusviadalokról szóló hír, a Wired cikke szerint úgy tűnik, mégsem biztos, hogy az igaz is.

A lap arról számol be, hogy korábban Kentucky kormányzója egy a napi koronavírus-fertőzési adatok közlése során utalt például úgynevezett koronavírus-partira, melyről nem szólt bővebben, annak valóságalapjáról nem lehetett körülbelül semmit tudni, mégis átvette azt több nagy amerikai hírportál is. Később egy a The New York Times-nak nyilatkozó epidemiológus is a koronavírus-partik szervezése ellen sorolt érveket. Majd egy washingtoni népegészségügyi tisztviselő beszélt hasonló eseményekről, melyekről később el kellett ismernie, azok mégsem történtek meg.

Az alabamai sztori terjedése ugyanezeket a mintákat mutatja, pletykának tulajdonítanak jelentőséget állami tisztségviselők, valamint a sajtó anélkül, hogy utánajárnának, van-e azoknak valóságalapja, tényként kezelik a híreszteléseket. Az alabamai népegészségügyi minisztérium a lapnak megerősítette, hogy nem tudták ellenőrizni, szerveztek-e fertőzési versenyeket, míg az ezt terjesztő egyéb források a Wired kérdeseire nem válaszoltak.

Figyelmébe ajánljuk