Koronavírus-fertőzött a budapesti Kamaraerdei Úti Idősek Otthona egyik dolgozója

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 4.

Katasztrófa

A kontaktkutatás során két ellátottról is kiderült, hogy elkapták a vírust.

A Fővárosi Önkormányzat pénteki közleménye szerint pozitív lett a Kamaraerdei Úti Idősek Otthona egyik munkavállalójának PCR-tesztje. A kontaktkutatás során két ellátottról derült ki, hogy esetében koronavírus-fertőzöttek. Mindkét tünetmentes lakót kórházba szállították, a kontaktokat a teszteredmények megérkezéséig az előírások szerint izolálták.

A közlemény szerint az intézmény egyik munkavállalója augusztus végén dolgozott utoljára az idősotthonban, utolsó munkanapját követően telefonon jelentette be, hogy nem érzi jól magát, ezért a vezetőápoló otthonmaradásra és otthonában végzett tesztelésre utasította. Mivel a PCR-teszt koronavírus-fertőzést mutatott ki, az intézmény azonnal kontaktkutatást végzett. 30 lakó és 3 dolgozó azonnali szűrését rendelték el. Két, egy szobában lakó ellátott esetében lett pozitív a teszt, ők az említett kórházba szállítottak, úgy tudni, eddig nem mutattak tüneteket.

Az intézményvezető a járványügyi hatósággal egyeztetve a kontaktszemélyeken túl az érintett részleg összes lakójának és dolgozójának szűrését elrendelte.

A főváros közlése szerint a fővárosi fenntartású idősotthonokban érvényben van a látogatási tilalom. A Fővárosi Önkormányzat a saját intézményeiben a járvány második hullámára készülve több ezer tesztet tartalékolt, eddig 24 ezer, a közeljövőben pedig újabb 12 ezer tesztet végez el.

A lead-kép illusztráció.

Figyelmébe ajánljuk