Koronavírus: Kásler szerint a pánikkeltés az egyik legnagyobb veszély

  • narancs.hu
  • 2020. március 1.

Katasztrófa

Pánik helyett inkább mossunk sokszor kezet.

Nincs az új koronavírussal fertőzött beteg a visegrádi államokban - emelte ki az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kásler Miklós ugyanakkor azt mondta, csekély a vírus elkerülésének a lehetősége, ezért az első pillanattól úgy készültek, hogy a magyar egészségügyben el tudják látni a szükséges teendőket. Úgy vélekedett, hogy a pánikkeltés az egyik legnagyobb veszély. Elmondta, fontos a személyi higiénia, mindenki tisztálkodjon rendszeresen, sokszor mosson kezet.

Ha valaki szárazon köhög, láza eléri a 38 fokot, hívja fel a háziorvosát - tanácsolta a miniszter.

Az eljárásrend az, hogy ő telefonon kikérdezi az illetőt egy segédlet alapján. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy fennáll a fertőzés gyanúja, értesíti a mentőket, akik megfelelő védőfelszerelésben elszállítják a potenciális beteget - fejtette ki.

Szájmaszk viselése akkor kötelező, ha határozott az új koronavírus gyanúja - közölte Kásler Miklós. Amennyiben viszont az illető nem járt fertőzött területen, nem érintkezett onnan hazatért emberekkel, ha nincsenek tünetei, akkor nincs sok értelme maszkot hordani - tette hozzá.

Kásler egyébként cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint nem tájékoztatták a háziorvosokat kellőképpen a betegséggel kapcsolatban, illetve meglátása szerint a magyar egészségügy kapacitása alkalmas még tömeges fertőzés esetén is.

Ezzel szemben lapunknak korábban Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a magyar egészségügy gyakorlatilag semennyire sincsen felkészülve a koronavírusra. „Azt látjuk, hogy a szezonális influenzajárványok idején is rendszeresen megroppan az egészségügy. Akár viszonylag egyszerűbb gyógyszerekből is kialakulhat átmeneti hiány, de egy hirtelen megnövekvő ellátási igény kiszolgálására Magyarországon egyszerűen nincsenek tartalékok. Orvosok vagy egészségügyi dolgozók érdemi átcsoportosítása egyszerűen nem megoldható” – mondta a Narancsnak Falus.

A teljes interjút itt olvashatja el:

Falus Ferenc: Magyarországot egy járvány jobban fenyegeti, mint egy katonai támadás

A legkevésbé sem vehetjük félvállról, főleg, hogy az egészségügyi intézményrendszer és annak irányítói sincsenek minden tekintetben felkészülve egy hazai járványra. Másfelől a kormányzatnak is volna felelőssége abban, hogy legalább az indokolatlan pánikot csillapítsa.

Figyelmébe ajánljuk