Itt vannak a kormány első döntései a veszélyhelyzet kihirdetése után

  • narancs.hu
  • 2020. március 11.

Katasztrófa

Az egyetemek bezárnak, az iskolák még nem. Beutazási tilalom jön, határellenőrzés a szlovén-magyar határon, a színházak sem tarthatnak előadásokat.

Megtartotta a kormány a rendkívüli sajtótájékoztatóját, ahol Gulyás Gergely összefoglalta, eddig milyen intézkedésekről döntött a kormány a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet elrendelése után. Merthogy a kormány elfogadta az operatív törzs javaslatát és kihirdette a veszélyhelyzetet. A következő órákban és napokban számos kormányrendelet fog ezzel kapcsolatban megjelenni, de amit már eddig is tudunk az az, hogy:

  • a kormány beutazási tilalmat rendelt el Olaszországból, Kínából, Iránból és Dél-Koreából, ez alól csak a magyar állampolgárok jelentenek kivételt, akik az említett országokból hazatérve hatósági karanténba fognak kerülni;
  • bevezetik a szlovén-osztrák határon a határellenőrzést;
  • szerdán éjféltől leállítják a vonatokat, buszokat és repülőket a fent említett négy országból, ha magyar állampolgár ennek ellenére kint ragad, az adott ország külképviseletén jelentkezhet;
  • intézmény látogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken, ahol ezentúl csupán távoktatásra lesz lehetőség;
Gulyás Gergely

Gulyás Gergely

Fotó: MTI

  • mivel a gyerekeknél nem jellemző a megbetegedés, az oktatási intézményeket egyelőre nem zárják be, csak ha azt az egészségvédelem indokolja majd. Kérdésre válaszolva, azt mondta a miniszter, hogy ha azt látják, hogy fertőzés gyerekektől származik, akkor iskolákat is fognak bezárni, de az kizárt, hogy mind az egymillió gyerek, aki ma iskolában jár, otthon maradjon;
  • a 100 fős beltéri és az 500 fős kültéri rendezvényeket beszüntetik. Ez elsősorban a szórakozóhelyeken tartandó rendezvényeket jelenti, nem érinti például a munkahelyeket. Viszont a sportrendezvényeket igen, Gulyás szerint zárt kapus mérkőzések lesznek a jövőben. A színházakban legfeljebb a kamaradarabok maradnak műsoron holnaptól. Arra a kérdésre, hogy miért pont 100 fő a limit, Gulyás azt mondta, ha nullát mondtak volna, akkor a családtagok sem találkozhatnának. Felmerült kormányülésen, hogy mi lesz a misékkel, istentiszteletekkel, ám erről egyelőre nem született döntés;
  • a külföldi osztálykirándulásokat leállítják, a külföldre tervezett nyelvtanfolyamokat elhalasztják.
  • ugyanakkor nem kell kormányhivatalba mennie azoknak a lakosoknak, akiknek lejárt valamilyen okiratuk – ez érvényes lesz a lejárási dátumtól függetlenül, amíg a veszélyhelyzet érvényben marad.

Újságírói kérdésre, hogy ennél durvább intézkedések, rendeletek várhatóak-e, például cégeket foglalnak-e le, Gulyás azt mondta, csakis akkor, ha indokolt, például a vírus elleni küzdelemhez gyártókapacitásokra van szükség – ebben az esetben ezeknek a cégeknek az irányítását a kormány átveheti ideiglenes jelleggel.

Egyébként Gulyás és Kocsis Máté fideszes frakcióvezető még szerdán tájékoztatja a döntésekről az ellenzéki pártok vezetőit is.

A miniszter hangsúlyozta, a legtöbb döntés legkésőbb ma éjjel érvénybe lép, rövidesen megjelennek az első rendkívüli kormányrendeletek.

Gulyás szerint a bölcsődék, óvodák önkormányzati vagy magántulajdonban vannak, így a döntéseket ezekkel az intézményekkel kapcsolatban a fenntartóknak kell meghozni.

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség egyáltalán veszélyhelyzet elrendelésére, Gulyás azt mondta, másképp nem tudják a karanténintézkedéseket bevezetni, illetve az egyetemek bezárását elérni.

Figyelmébe ajánljuk