Látogatási tilalmat rendelt el Müller Cecília minden egészségügyi intézményben

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 9.

Katasztrófa

Naponta 7000-en kérnek tesztet, a laborok még bírják - mondta el az országos tisztifőorvos egy konferencián.

Müller Cecília országos tisztifőorvos teljes körű, az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményére vonatkozóan látogatási tilalmat rendelt el - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán. A keddtől hatályos intézkedés vonatkozik a közfinanszírozott és a magánellátókra is.

Az NNK közlése értelmében védőfelszerelés biztosítása mellett a látogatási tilalom alatt a súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegnél egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat. A határozat kitér arra, hogy egyedi méltányosság keretében - kockázatbecslést követően - a kórház a kapcsolattatás lehetőségét mérlegelheti, indokolt esetben azt további esetekben is biztosíthatja.

A dokumentum szerint, a rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi birság szabható ki.

Müller Cecília emellett szerdán egy online egészségügyi konferencián arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt naponta hétezren kérnek tesztet, ezért is kellett növelni a tesztek szállításához szükséges betegkocsik számát.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a tesztek kiértékeléséhez a laboratóriumi kapacitás elegendő.

Müller arról is beszélt, hogy most is a kockázati csoportokba tartozók - idős, krónikus betegek - védelmére kell koncentrálni, ezért a napokban ismét korlátozta a szociális intézményekben a kijárási, látogatási és felvételi lehetőséget.

Kérdésre válaszolva azt mondta, ha lesz is oltás, azt mindenképpen az "első vonalban" dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportokba tartozóknak, illetve az ország közszolgáltatásában részt vevőknek, valamint a pedagógusoknak. Hozzátette: "megvan az az ütemterv, amely alapján az oltóanyagot biztosítani fogjuk."

Arról is beszélt, hogy a pedagógusok csak egészségesen vegyék fel a munkát, több esetben ugyanis már tüneteket mutató pedagógus ment be az iskolába. Müller Cecília megítélése szerint az iskolakezdésre hozott intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, ha vannak vagy lesznek is fertőzések, azok izolált esetek.

A háziorvosok elmúlt féléves tevékenységét értékelve úgy vélekedett, voltak ugyan fennakadások, de a kollégák alapvetően helytálltak, hasznosnak bizonyult a "telemedicina" rendszere, a telefonos gyógyszerfelírás, valamint az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér is komoly szerepet kapott, ezeket továbbra is használni kellene.

Kitért arra is, hogy míg márciusban a 19 év alatti fertőzöttek száma kilencven volt, mostanra ez megváltozott, egyértelműen a fiatal felnőtt - 20-29 éves - korosztályt érinti a megbetegedés, és ezért is alacsonyabb a halálozási arány.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy sokan még mindig nem veszik komolyan a járványt, a megbetegedés lehetőségét, és ez valós veszélyt jelenthet.

Azt is mondta, "ne reménykedjünk, hogy hónapokon belül lesz vakcina", és akár az is előfordulhat, hogy többfajta oltást kell majd kombinálni a fertőzés megelőzéséhez.

Az oltásokkal összefüggésben is sok a nyitott kérdés, és mint fogalmazott: a "gyorsaság engem is megriaszt", megjegyezve, hogy egy-egy fertőző betegség esetében hosszú évek alatt sikerült kifejleszteni az adott oltást. Ugyanakkor azok a kutatási technikák, amelyek most a koronavírusoltással kapcsolatosak, nem új keletűek - jegyezte meg.

Figyelmébe ajánljuk