Légicsapás ért egy katonai akadémiát a líbiai fővárosban

  • narancs.hu
  • 2020. január 5.

Katasztrófa

Sok a halott és a sebesült.

Légicsapás ért egy katonai akadémiát a líbiai fővárosban, Tripoliban, huszonnyolcan meghaltak, többségében az intézmény diákjai, többtucatnyian pedig megsebesültek – közölték a hatóságok.

Malek Merszet, az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a légicsapás főváros Hadaba nevű területén történt, a városközponttól délre, ahol már hónapok óta harcok folynak. Beszámolója szerint 37 ember megsebesült, őket a közeli kórházakba szállították.

A Tripoli székhelyű kormány erőit a Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatai ostromolják.

A helyzet az elmúlt hetekben vált a korábbiakhoz képest még súlyosabbá azzal, hogy Haftar erői szorosabbá vonták a főváros körüli ostromgyűrűt. Haftar bejelentette, hogy a végső csatát vívják Tripoli bevételéért.

A kelet-líbiai tobruki ellenkormányt vezető Haftar április 4-én indította csapatait a líbiai főváros, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. Haftar elutasítja az ENSZ támogatását élvező egységkormányt, amely a nyugat-líbiai fővárosban, Tripoliban székel, így az ország gyakorlatilag két részre szakadt. A Haftarhoz hű erők az ország körülbelül 70 százalékát tartják ellenőrzésük alatt.

A török parlament csütörtökön elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza az ankarai kormányt katonák vezénylésére Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására. Korábban Recep Tayyip Erdoğan török elnök és a líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök egy isztambuli találkozón írta alá a katonai és biztonsági együttműködésre, valamint a tengeri határokra vonatkozó megállapodásokat. A kelet-líbiai, rivális adminisztrációt támogató líbiai parlament azonban elutasította ezeket a dokumentumokat.

Neked ajánljuk

Hol lehet ma tankolni?

  • narancs.hu

Listát készített egy autós portál arról, hogy az országban hol lehet és hol nem lehet 95-ös benzint tankolni.