Kipusztulhatott két állatfaj az ausztrál bozóttüzek miatt

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. január 6.

Katasztrófa

Chilében is érezni a füstöt.

Már Chilében is érezni lehet az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstjét - jelentették be hétfőn szakértők a dél-amerikai országban. A füst eszerint a Csendes-óceánon átkelve 11 ezer kilométert tett meg a levegőben.

A füst Dél-Amerikába eljutását egy meteorológiai jelenség, egy alacsony nyomású légörvény tette lehetővé, a szagát Chile középső partvonalán lehet leginkább érezni - mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Edita Amador meteorológus. Az amúgy általában derült térségben most köd uralkodik, és lenyomja a füstöt, amely a következő napokban valószínűleg távozik Argentína felé.

A bozóttüzek eközben Ausztráliában több ezer koalával és kenguruval végeztek az "ausztráliai Galápagos-szigetekként" is emlegetett, a Dél-Ausztrália szövetségi állam partjainak közelében fekvő Kenguru-szigeten, amelyen egy egérszerű erszényesfaj és egy kakaduféle túlélése is bizonytalanná vált.

A sziget egyharmada vált a lángok martalékává az elmúlt napokban, a kizárólag ott élő, Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényesfaj pedig így végképp veszélybe került, csak remélni lehet, hogy legalább néhány példányának sikerült menedéket találnia a lángok elől a sziklarepedésekben. Az állat megfigyelésére felállított állomások mindegyike azonban odaveszett a tűzben.

Heidi Groffen, a Kangaroo Island Land for Wildlife nevű nonprofit szervezet munkatársa szerint a nagyjából 300 egyedet számláló populáció egésze elpusztulhatott, mivel az állat túl kicsi ahhoz, hogy megszökjön a lángok elől. "Még ha van is túlélő, mostanra nem maradt számukra táplálék" - mondta az ökológus, hozzátéve, hogy reményeik szerint sikerül néhány állatot biztonságba helyezniük, mielőtt túl késő lesz.

Ugyancsak bizonytalan a jövője a barnafejű hollókakadunak (Calyptorhynchus lathami). Az egykor Dél-Ausztráliában honos madár természetes élőhelyeinek elpusztítása miatt szorult vissza a szigetre, és bár a madaraknak van a legjobb esélyük a menekülésre tűz esetén, a megmaradt példányoknak nagy eséllyel nem lesz elegendő táplálékuk a szigeten.

Figyelmébe ajánljuk