Lélegeztetőgépen van egy koronavírusos magyar háziorvos
haziorvos_maszk_MTI_top_story_lead.jpg

Lélegeztetőgépen van egy koronavírusos magyar háziorvos

  • narancs.hu
  • 2020. március 31.

Katasztrófa

Az állam feladata lenne biztosítani a védőfelszerelést.

Lélegeztetőgépre került egy magyar háziorvos, aki igazoltan koronavírussal fertőzött, emiatt is került kórházba, írja az Index. A lap úgy tudja, a hétvégén nyilvánosságra került két háziorvosnál több fertőződött meg Magyarországon, vannak akiket fertőzés gyanújával vizsgálnak, mások pedig karanténban vannak.

Müller Cecília rendre azt hangoztatja, hogy a védőfelszerelés biztosítása a háziorvosok feladata, de a szakmai szervezetek szerint ez nem igaz.

Ezért nyílt levélben fordult a tisztifőorvoshoz az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa, a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezete, a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Háziorvosok Online Szervezete. Azt írják, hogy a vonatkozó törvények és rendeletek alapján az állam feladata biztosítani a védőfelszelést. Egy 1998-as miniszteri rendelet pedig a járási hivatalokat jelöli ki, mint felelőst.

Müller azt is többször elmondta, hogy már kétszer juttattak védőfelszerelést a háziorvosoknak. Ez azonban így szintén nem igaz. A maszkok, amiket kaptak a háziorvosok, elégtelen védelmet nyújtanak a vírussal szemben, és még abból sem jutott mindenkinek.

A Háziorvosok Online Szervezete által március 13. és 17. között végzett reprezentatív felmérés szerint a praxisok 75 százalékában gyakorlatilag semmiféle, érdemi védőfeszerelés nincs a vírussal szemben, sőt 85 százalékuknak egyáltalán nincs megfelelő védelmet nyújtó maszkja, és szerezni sem tud olyat.

„Az 50 darabos dobozban csak 40 darab sebészi maszk volt”, mondta egy háziorvos a Narancsnak.

Azt, hogy milyen helyzetben vannak most a háziorvosok, itt írtunk részletesen:

Háziorvosok a koronavírus ellen: „az 50 darabos dobozban csak 40 darab sebészi maszk volt"

Védőfelszerelést kapnak, de nem eleget és nem megfelelő minőségűt, pedig a betegekkel, ha elvétve is, de továbbra is érintkeznek. Sok közülük a 65 év feletti, majdnem 500 betöltetlen praxis van. Átszervezés következik. „Majdnem 50 éve vagyok a pályán, de ilyet még nem tapasztaltam. Ez tényleg olyan, mint egy háború".

Figyelmébe ajánljuk