Magyarország ismét vörös zónának számít

  • MTI
  • 2021. február 5.

Katasztrófa

Az ukránok a járvány szempontjából kockázatos országnak minősítették hazánkat.

Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése, péntekre is csaknem ötezer új beteget jegyeztek fel, és megint sokan kerültek kórházba. Magyarországot közben ismét a "vörös" zónába sorolta Ukrajna.

A pénteken frissített új besorolás alapján Ukrajna minden szomszédja a "vörös", azaz a kockázatos minősítést kapta, mivel a koronavírusos megbetegedések előfordulása százezer lakosra számítva mindenütt magasabb volt az elmúlt 14 napban, mint Ukrajnában, ahol ez 142,3 volt. A szomszédos országok közül a legjobb mutatója Magyarországnak (163,8), a legrosszabb pedig Szlovákiának (468,4) lett.

    A kockázatos országokból érkezőknek Ukrajnában házi karanténba kell vonulniuk két hétre, amelyet a határidő letelte előtt csak negatív PCR-teszttel hagyhatnak el, illetve 48 órán belül készült negatív teszteredménnyel kell érkezniük Ukrajna területére.

    Ukrajnában a hivatalos adatok alapján az elmúlt napban 4923 új esettel 1 237 169-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 158-cal 23 387-re. Eddig 1 063 591-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint nyolcezren, az aktív betegek száma így csaknem 3,5 ezerrel 150 191-re csökkent.

    Előző nap ismét sok, 1885 beteg került kórházba koronavírus gyanúval.

    A legtöbb új beteget, 433-at ezúttal a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében észlelték.

    Denisz Smihal miniszterelnök közölte, hogy az országos karantént legalább április végéig meg fogják hosszabbítani. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy a későbbiekben visszatérnek a területenként eltérő korlátozásokhoz.

    Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese pénteki tájékoztatóján kijelentette, hogy az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei és Krím félszigeti területekről az ukrán kormány által ellenőrzött oldalra beutazó ukránok ingyen kaphatnak majd koronavírus elleni vakcinát az oltási pontokon.

 

Figyelmébe ajánljuk