Megérkezett az első AstraZeneca-szállítmány

  • narancs.hu
  • 2021. február 6.

Katasztrófa

Több, mint 40 ezer adag.

Az Európai Bizottság január 29-i feltételes forgalomba hozatali engedélyét követően február 6-án, szombaton megérkezett Magyarországra az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcinája - írja közleményében az AstraZeneca.

Az első szállítmány 40 800 adagot tartalmaz, március végéig pedig összesen várhatóan több százezer COVID-19 VaccineAstraZeneca érkezik majd hazánkba. A vakcinából fejenként két adag kell, a ma érkezett szállítmány tehát 20 400 ember beoltására alkalmas.

Az Operatív Törzs tegnapi tájékoztatója szerint az AstraZeneca vakcinájával a 60 év alatti krónikus betegeket kezdik oltani, valószínűleg azért, mert a klinikai vizsgálatok során nem keletkezett elég adat arról, mennyire hatásos a vakcina az 55 év feletteik körében.

A vakcina hatásossága körül általában is van néhány ellentmondás. Az Európai Gyógyszerügynökség értékelése szerint a vakcina 60 százalákos hatásosságot mutatott a tünetes megbetegedésekkel szemben. 

A cég újabb vizsgálatokra hivatkozva azt írja, "a vakcina bizonyítottan 100 százalékos védelmet nyújt a súlyos megbetegedéssel, a kórházi kezeléssel és a halálozással szemben."

Az általános védettség a közlemény szerint így alakul: "az első dózis után a védelem 75% feletti (konfidencia intervallum: 59%-86%), a hatékonyság pedig növekszik a beadott dózisok közti eltelt idő legfeljebb 12 hétre növelésével. Az adagok közötti időtartam 12 hétre emelése esetén a vakcina hatékonysága 82%-os (CI: 63%-92%)."

A magyar kormány összesen 6,54 millió adagot kötött le a közös EU-s beszerzés keretében az AstraZeneca vakcinájából. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk