Magyarországon eddig több nő fertőződött meg, mint férfi

  • narancs.hu
  • 2020. április 26.

Katasztrófa

Az elhunytak között pedig továbbra is a legtöbb 60 év feletti.

Ahogy az várható volt, a jó idő miatt ismét sok esetben kellett intézkednie a rendőrségnek, hiszen a lakosság egy része nem tartja be a kijárási korlátozás szabályait – mondta Lakatos Tibor rendőr ezredes az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján.

Meghalt 10 krónikus beteg, és 2500-ra emelkedett a magyar fertőzöttek száma

A legtöbb beteg továbbra is Pest megyében van. A ma reggeli adatok alapján 10 krónikus beteg halt meg és 57-tel, 2500-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. 485-en viszont már gyógyultan távoztak a kórházból, 927 koronavírusos beteget azonban ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a ma reggeli adatok ismertetése után arról beszélt, hogy ugyan a járványgörbét továbbra is sikerül laposan tartani, a kórházban ápolt betegek száma növekvő tendenciát mutat, jelenleg 927 beteg szorul kórházi ápolásra. A betegekkel kapcsolatban Müller megjegyezte, hogy eddig azok 57%-a nő, 43%-a férfi. Az elhunytakra pedig továbbra is az jellemző, hogy 60 év felettiek és valamilyen krónikus alapbetegségben is szenvedtek. A 30-39-es korcsoportból eddig két fő hunyt el.

A számok után Müller életmód tippeket adott, mint mondta a vasárnap ünnepnap, ilyenkor együtt a család – amire most nem minden esetben van lehetőség – ezért érdemes törni a fejünket, hogy melyek azok a „kedvességek”, amelyeket ilyenkor egymásnak adni tudunk. Müller kiemelte, hogy mindenki szánjon magára elegendő időt, tartson „vírusmentes perceket”, kapcsolja ki a tv-t, relaxáljon.

Újságírói megkeresések alapján az Operatív Törzs többek között arról adott tájékoztatást, hogy eddig 70 eljárás indult rémhírterjesztés ügyében, ezek főleg városok lezárásával voltak kapcsolatosak.

Arról, hogy Kozármisleny település polgármestere úgy döntött gyorsteszteket végeznek a lakosságon, Müller elmondta, hogy ezeknek a teszteknek a megbízhatósága 30% körül van. Nem mindegy ugyanis, hogy a betegség mely szakaszában készül a teszt, mert ezek a tesztek jellemzően a vírus ellen képződött ellenanyagokat mutatják ki, ami a fertőzést követő „4-5-6-7. napon mutatható ki”. Továbbá Müller megjegyezte, hogy az emberek egymástól eltérően reagálnak a koronavírusra, ezért van, akinél nagyon kevés vagy éppen sok ellenanyag képződik. Egy teszt pedig nem teszt, érdemes többször tesztelni.

Külön veszélyeztetettek az elhízott emberek, mivel a túlsúly minden betegségnél többletkockázatot jelent.

Azzal kapcsolatban, hogy Hongkong vezető járványkutatója szerint Európában elhamarkodják a korlátozások enyhítésének megkezdését, Lakatos elmondta, a jelenlegi járványügyi helyzet lehetővé teszi a lazításokat, azonban ezek csak szigorú szabályok mellett történhetnek meg. Mint mondta, a járvány nem múlt el, de olyan ütemben terjed, amely megengedi, hogy május harmadika után bizonyos szabályozások mellett újra lehessen olyan tevékenységeket végezni, amelyeket eddig nem.

Ne egyenek cukrot! Vegyenek Magyar Narancsot!

Mi minden van a friss számban? Zavar a kommunikációban, zavar a döntéshozatalban. Biztonságos-e megtartani május 4-ével kezdődően az érettségi vizsgákat?Kinek a felelőssége a diákok, a családtagjaik és a pedagógusok egészségének kockáztatása a járványhelyzetben?Teczár Szilárd okos cikkében megszólal Horn György, az AKG igazgatója és Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is.

Figyelmébe ajánljuk