Már két hónapja itt az oltás, mégis tragikus a járványhelyzet Európában

Katasztrófa

Csupán néhány országban van javulás, a legtöbb helyen viszont maradnak a szigorú intézkedések, korlátozások.

Elérte Európát a koronavírus-járvány harmadik hulláma, ez pedig a várva várt oltások megérkezése ellenére sem engedi a nagyobb lazítást. Magyarországon éppen csak bejelentette az Operatív Törzs, hogy a járvány harmadik hullámában vagyunk. Az adatok csütörtökön hetekkel ezelőtti negatív értékeket értek el. Kellemetlen időzítés, hogy épp ezzel egyszerre indította el a kormány is a nemzeti konzultáció új fejezetét, amelyben a köz véleményét kéri arról, mikor is nyissunk újra mindent (vagy nem mindent). De szerencsére pozitív számokat is látni: szombaton Magyarországon is átbillent a mutató, és meghaladta a beoltottak száma az eddig már megfertőződöttekét.

Mindeközben Európában és a világ más részein nagyon változó, hol tart éppen a koronavírus-járvány kezelése. Van, ahol jó ütemben halad az oltás, mint például Izraelben, de mondjuk Szlovákiában az oltás ellenére is most a legrosszabb a helyzet.

Kontinensünk országaiban jelenleg az alábbiak szerint alakul a koronavírus-járvány "állása".

Ausztria

A legutóbbi hírek szerint még itt sem következett be olyan javulás, hogy komolyabb lazításokat vezethessenek be.

  • A tizenöt hete zárva tartó éttermek, szállodák, illetve kulturális és szabadidős létesítmények továbbra is zárva maradnak.
  • Legkorábban húsvétkor várható nyitás.
  • Március elsejétől kapható majd a patikákban az ingyenes, úgynevezett "házi gyorsteszt", amelyből mindenki havi ötöt kaphat térítésmentesen.Az FFP2-es maszkok viselése, a kétméteres távolságtartási szabály továbbra is érvényben marad.
  • Továbbra is egyidejűleg csak két háztartás tagjai találkozhatnak egymással.

Vasárnap emelett kiderült: ötpontos akciótervet dolgozott ki a húsvétig terjedő időszakra az osztrák egészségügyi tárca, hogy elkerüljék a rohamléptekkel terjedő vírusmutációk robbanásszerű elburjánzását. Ennek legfontosabb elemei:

  • a vírusmutációk kontroll alatt tartása, azaz minden egyes "mutációgyanús" pozitív PCR teszt további vizsgálata;
  • a hatékonyabb FFP2-es maszkok használata;
  • nagyobb, két méteres védőtávolság következetes betartása és betartatása;
  • gyorsabb és hatékonyabb kontaktkutatás;
  • a tesztstratégia átfogó megvalósítása;az oltások felgyorsítása.
Koronavírus - Ausztria

 
 
A koronavírus-járvány miatt lezárt kávéházi teraszok Bécsben 2021. február 15-én.
Fotó: MTI/AP/Ronald Zak 

Szlovákia

Szlovákia azok között az országok között van, amelyeket a legjobban sújtja a vírus jelenlegi hulláma, és az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek. A kórházakban kezelt betegek száma szerdán 3900 körül volt, közülük több száznak az állapota súlyos, 328 személy lélegeztetőgépre szorul.

Csütörtökön Ausztria, Lengyelország és Magyarország is felajánlotta segítségét Szlovákiának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Csütörtök esti ülésén a koalíciós kormány még elutasította az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyásával nem rendelkező orosz vakcina beszerzését. A beszerzést Matovic és pártja, a koalíciót vezető OLaNO javasolta, de az ehhez szükséges határozatot megvétózta az egyik koalíciós partner, az Emberekért párt. Pénteken azonban az OLaNO-hoz közölte, hogy a jelenlegi törvényi helyzetben a kabinet jóváhagyása nélkül, saját hatáskörben is joga van oltóanyagok alkalmazásáról dönteni. Így bejelentették, hogy Szlovákia mégiscsak vásárol a koronavírusos betegség elleni Szputnyik V orosz oltóanyagból.

Szerbia

Szerbiában már meghaladta az egymilliót a koronavírus elleni felhasznált oltóanyagok száma, a vakcinák mintegy negyedét már az újraoltásra használták. Szombaton bejelentették: az idei év második negyedévére még 1,2 millió adag Pfizer/BioNTech-oltást vettek, a harmadik negyedévben pedig további 1,19 millió Pfizer/BioNTech-vakcinát vásárolnak.

A hivatalos adatok szerint eddig több mint 1 111 000 adag oltóanyagot használtak fel.

A legtöbben a kínai Sinopharm vakcináját kapták meg Szerbiában. A második helyen az orosz Szputnyik V áll. A legkevesebb adagot eddig a német-amerikai Pfizer/BioNTech oltásából használták fel. Az AstraZeneca oltóanyagát is engedélyezték már, ám ezzel eddig még senkit nem oltottak be.

Lengyelország

Lengyelországban szintén a járvány terjedésének gyorsulását tapasztalják, a harmadik hullám megérkezéséről beszélnek. A héten az új fertőződések napi átlaga meghaladta 6,5 ezret, míg múlt héten még átlagosan napi 5,5 ezer új esetről volt szó.

Lengyelországban múlt pénteken még stabilnak minősítették a járványhelyzetet, ezért az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhattak a szállodák, és üzemelhetnek a sípályák, színházak, mozik, koncerttermek is.Egyelőre azonban semmiképpen sem lehet számítani a járványügyi korlátozások további enyhítésére, és lehetséges az is, hogy újból szigorítanak a szabályokon. A tervek szerint március végéig Lengyelországban több mint 3 millió embert olthatnak be, amennyiben a vakcinagyártók teljesítik vállalásaikat. Az utóbbi napokban napi több mint 150-160 ezer oltást végeztek, péntekig összesen több mint 2,5 millió embert oltottak be, közülük mintegy 1,7 millióan az oltás második dózisát is megkapták.

Csehország

Csehországból nem érkeznek derűs hírek: továbbra is romlanak az adatok. A kormány pénteki döntéssel elhalasztotta az üzletek hétfőre jelzett megnyitását és megkérdőjeleződött az iskolák március elsejére tervezett részleges megnyitása is.

A kórházban kezelt betegek száma és a súlyos állapotban lévők száma emelkedett.Pénteken a vírus reprodukciós rátája is 1,09-ről 1,19-re nőtt.A járvány tavaly márciusi kitörése óta elhunytak száma már meghaladja a 19 ezret.Az aktív fertőzöttek száma jelenleg több mint százezer. Eddig mintegy 540 ezer ember kapott vakcinát, mintegy 200 ezren már a második adagot is. Az oltás gyorsabb tempóját a vakcinahiány akadályozza.

Február 18-án elfogadta a cseh parlament az ún. pandémiatörvényt, amely feljogosítja az egészségügyi minisztériumot, hogy korlátozó intézkedéseket foganatosítson például a tömegközlekedésben, a kereskedelemeben, a szolgáltatások vagy a tömeges rendezvények terén. A törvény szabályozza azt is, hogyan kapcsolható be a járvány elleni küzdelembe a hadsereg, a rendőrség, a tűzoltóság, s milyen módon lehet ezekre a célokra felhasználni az állami költségvetési pénzeket. A kormány ezzel jogosultságot nyer arra, hogy saját maga rendeljen el országos veszélyhelyzetet nemcsak járványok, de például rendkívüli szárazság vagy más természeti katasztrófák idején is. A kórházi helyzet néhány járásban kezd drámaivá vált: egyre több kórház ágyhiánnyal, illetve képesített személyzethiánnyal küszködik. 

A helyzet romlása miatt új intézkedéseket is hoztak, vagy terveznek:

  • felmerült, hogy mérlegelik a tornatermek átalakításának a lehetőségét is ideiglenes kórházteremmé.
  • Keddtől kezdődően a tömegközlekedési eszközökben, egészségügyi intézményekben és az üzletekben már nem elég az egyszerű arcmaszkok viselése, hanem legalább FFP2 légzésvédőt kell használni.Ezeket a légzésvédőket a kormány korábbi rendelete szerint jelenleg áfa nélkül kell árulni az országban.
  • Folytatódik az oltási program, naponta mintegy 15 ezer embert oltanak be, kizárólag az EU-ban jóváhagyott vakcinákkal.

Románia

Romániában az utóbbi négy hétben 88 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőződések száma az egészségügyi és szociális dolgozók körében, akik az oltáskampány során elsőkként kaphatták meg a vakcinát. Mindeközben ott is megjelent a vírus brit változata, sőt egy csütörtökön közzétett elemzés szerint Románia nagyvárosaiban már az ez a vírusvariáns vált meghatározóvá.

Ukrajna

Ukrajnában sem lassult a koronavírus-fertőzés terjedése, a megelőző naphoz hasonlóan péntekre is több mint hatezer új koronavírusos beteget jegyeztek fel, megint sokan kerültek kórházba, a járvány kezdete óta elhunytak száma pedig megközelítette a huszonötezret.

Ivano-Frankivszk megyében a járványhelyzet és a kórházak súlyos telítettsége miatt már a vörös besorolásnak megfelelő szigorú karanténkorlátozásokat léptettek érvénybe. Jelenleg folyik az országban a Pfizer/Biontech vakcinájának engedélyeztetése, más gyártótól azonban még nem érkezett oltóanyag az országba.

Szlovénia

Négy hónapja nem volt ilyen alacsony szinten a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Szlovéniában, és tovább csökkent a kórházban kezelt betegek száma is, közölték a hét közepén.

Hétfőtől enyhítéseket vezettek be:

  • az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is megkezdődött a tantermi oktatás.
  • Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken.
  • Minden szolgáltatás és üzlet kinyithatott.
  • A gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig megengedett.
  • Feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat, az éjszakai kijárási tilalom azonban érvényben maradt.
  • A dolgozókat kötelezően minden héten tesztelni kell minden ágazatban. Ez kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy a munkavállalók már átestek a fertőzésen.
  • A vendéglátóhelyek ugyanakkor továbbra is zárva maradnak.

Horvátország

Horvátországban szintén javul a helyzet, hétfőtől enyhítettek a korlátozásokon.

  • Kinyithattak az edzőtermek, a kaszinók, a fogadóirodák, a nyelviskolák és a különböző műhelyek.
  • Engedélyezték a kávézók számára italok árusítását elvitelre.
  • Amennyiben nem lesz változás a fertőzöttek számában, a kormány megvizsgálja annak lehetőségét, hogy március 1-jétől újabb enyhítéseket vezessen be.

Oroszország

Moszkvából pozitív híreket jelentettek: levonulóban van a koronavírus-járvány. Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 13 433-mal 4 139 031-re emelkedett. A napi növekmény 0,33 százalék, az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes.

Az orosz kormány így pénteken már elkezdte kihirdetni a lazítást jelentő rendeleteket:

  • február 16-tól beutazhatnak Oroszországba a munkavállalói vízummal rendelkező külföldiek.

Hollandia

Hollandiában a hágai bíróság vizsgálja, hogy a kormány jogosan vezette-e az éjszakai kijárási tilalmat. A döntésig, amelyhez további egy hétre van szüksége a hivatalos szervnek, azonban mindenképp érvényben kell tartani a kijárási tilalmat elrendelő határozatot, jelentették be pénteken.

Az illetékes holland közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása szerint ugyanis a koronavírus-fertőzések a második egymást követő napon több mint 25 százalékkal haladták meg a heti átlagot az országban. Pénteken 4761 esetben lett pozitív a vírusteszt eredménye Hollandiában, ami kilenc százalékos emelkedést jelent az egy héttel ezelőtt feljegyzett esetekhez képest.

Hollandia Eindhoven koronavírus korlátozások miatti tüntetések zavargások

 
 
Tüntetők tiltakoznak a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt Eindhovenben 2021. január 24-én
Fotó: Rob Engelaar / MTI/EPA-ANP/Rob Engelaar

Dánia

Dánia is szigorít, méghozzá a brit vírusmutáció miatt, amely nemsokára a kórokozó domináns variánsa lehet az országban.

  • Elsősorban a határellenőrzéseket szigorítják Németország irányában, miután jelentősen növekedett a koronavírus korábbinál fertőzőbb mutációival megbetegedettek száma az észak-német Flensburg városában.
  • Tizenhárom határátkelőt pedig le is zártak.
  • A flensburgi hatóságok szombattól a járvány megfékezése érdekében egyhetes éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el este kilenc és reggel öt óra között és megtiltották a magán összejöveteleket is.

Finnország

A finnek szintén a beutazókkal szemben óvatosak:

  • átmeneti módosításokkal szigorították pénteken a fertőző betegségekről szóló törvényt, lehetővé téve ezzel az országba érkező emberek kötelező egészségügyi vizsgálatát, beleértve koronavírustesztek elvégzését is.
  • Az eddigi önkéntes vizsgálatokkal szemben most aki nem engedelmeskedik, az bírságra, illetve akár három hónap börtönre is számíthat.
  • A regionális hatóságok szabhatják meg az egyes üzletekben tartózkodó személyek számát, elrendelhetik az edzőtermek és fürdők bezárását és korlátozhatják a tömegközlekedési eszközökön utazók számát.
  • A törvénykiegészítések hétfőn lépnek életbe, és június végéig lesznek hatályban.
  • A finn fővárost is magában foglaló Uusimaa régió vezetése közölte, hogy hétfőtől március 14-ig hat főben maximalizálják a köztereken gyülekezők számát a súlyosbodó járványügyi helyzet miatt.

Olaszország

Pénteki bejelentés szerint az óvintézkedések szintjének "drasztikus" emelését szorgalmazta a Közegészségügyi Hivatal Olaszországban a koronavírus-mutációk erőteljes terjedése miatt. A reprodukciós ráta országos szinten ugyanis ismét elérte a veszélyesnek tartott egyes értéket. Több vírusvariánst azonosítottak, többek között a dél-afrikait, brazíliait, nigériait és a nagy-britanniait, amely az új betegek negyvenöt százalékát fertőzte már meg. A vírusmutációk erőteljes terjedése miatt vasárnaptól az olasz tartományok felében megszigorítják a korlátozásokat. A régiók azonnali egyeztetést szorgalmaznak az új kormánnyal az ország esetleges ismételt zárlatáról. 

  • Otthonmaradásra, a találkozások lehető legnagyobb mértékű csökkentésére szólították fel az olasz lakosságot.
  • Arra kérték az embereket, hogy a lehető legkisebb időre, kizárólag szükség esetén hagyják el otthonukat, és ne találkozzanak más személyekkel.
  • A korábbi enyhítések után vasárnaptól az ország több mint fele ismét kiemelten vagy közepesen veszélyes térségnek számít.
  • Vörös, vagyis lezárt régió Umbria és Bolzano városa marad.Narancssárga besorolást kap Campania, Molise, Emilia Romagna, Abruzzo, Toszkána, Liguria és Trento. Utóbbiakban csak engedéllyel lehet elhagyni a városok, települések területét, és napközben sem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek.
  • Az érettségi írásbeliket az idén sem tartják meg. Kizárólag szóbeli vizsgák lesznek, ahogy tavaly is. 

Görögország

Görögországban további térségekre terjesztették ki a karantén hatályát pénteken. Az epidemológiai szakemberekből álló kormányzati tanácsadó testület tagja szerint a járványügyi helyzet egyelőre stabil, a brit vírusmutáció ugyanakkor több mint 760 esettel széles körben elterjedt, és riasztó a dél-afrikai variáns elterjedése Évozmoszban, Szaloniki külvárosában. 

  • Vasárnaptól március 1-ig karantént vezetnek be Thászosz, Kálimnosz és Kefaloniá szigetén, valamint a krétai Heraklion városában, Korinthoszban, Nemeában, Argoszban, illetve az Évozmoszban.
  • Ezeken a helyeken bezáratják az iskolákat, fodrászüzleteket és a nem létszükségleti cikkeket árusító üzleteket.Február 11-től a hónap végéig elrendelték Athén térségének teljes karantén alá helyezését is.

Ugyanakkor egyes régiókban, ahol ellaposodott a járványgörbe, lazítanak a korlátozásokon.

  • A karantént például feloldották Zákinthosz és Szantorini szigetén, Spártában és a krétai Agiósz Nikoláosz településen.

Nagy-Britannia

A brit kutatók legutóbbi, csütörtökön ismertetett vizsgálati eredményei szerint meredeken csökkent az év eleje óta a koronavírus-fertőzöttség elterjedtsége az angliai lakosságon belül: az angliai lakosságon belül jelenleg 0,51 százalék a fertőzöttségi arány. A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki ismertetése szerint meghaladta a 16 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában. Az új adatsorból kitűnik, hogy négy nap alatt csaknem másfél millióan részesültek a vakcinában.

A brit kormány új célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltást.

BRITAIN-HEALTH-VIRUS-VACCINE

 
Egy páciens megkapja az Oxford/AstraZeneca vakcináját a délnyugat-angliai Bathban 2021. január 27-én
Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Frissítés:

Cikkünk publikálása után jelent meg a hír, hogy Angliában március 8-án kezdődhet a korlátozások enyhítése. A nyitás első lépéseként a diákok visszatérhetnek az iskolákba.

Franciaország

Szerdai bejelentés szerint az újabb koronavírus-variánsok fokozódó terjedése ellenére Franciaországban eddig nem történt meg a járvány szakemberek által jelzett berobbanása. Országos szinten az elmúlt héten csökkentek a járványmutatók, a kormány ezért jelenleg nem tervez szigorításokat, ám helyzet továbbra is törékeny. Ezt jól mutatja, hogy már másnap, csütörtökön bejelentették,

  • az egyéni karantén időtartama a fertőzöttek számára hétfőtől a jelenlegi hét napról tízre nő, a kontaktszemélyek számára viszont továbbra is hét napig tart az elkülönülés ideje.
  • A francia kormány mellett működő tudományos tanács tagjai szerint ugyanis nem jó megoldás az általános karanténok sorozatos kihirdetése a koronavírus-járvány megfékezésére, azonban hatékony lehet az önkéntes karantén az idősebbek és a veszélyeztetettebbek számára

A döntést a fertőzőbb variánsok egyre nagyobb aránya indokolja az újabb megbetegedésekben: a brit variáns aránya jelenleg 36 százalék az előző heti 25 százalékhoz képest, a dél-afrikai és a brazil variáns az új esetek öt százalékát jelenti.

 Bejelentették viszont azt is, hogy

  • megtarthatók a nyári fesztiválok Franciaországban, de a koronavírus-járvány miatt koncertenként maximum ötezer fős, ülő közönség előtt

Németország

Németországban pénteken közölték, hogy a fertőzőképesebb vírusváltozatok szétterjedése miatt még nehezebbé válhat a védekezés. Az utóbbi napok lassuló ütemű javulása után pedig a hét végén a koronavírus terjedésének több mutatója romlott Németországban. A védekezésben és lazításban jelentősek a regionális eltérések.

Az viszont az egész országra érvényes, hogy

  • a vakcinaellátás javulásával lendületet vesz az oltási kampány.
  • Márciustól ingyenessé teszik az úgynevezett antigén gyorsteszteket, és megjelennek a piacon az egészségügyi képzettség nélkül, önállóan elvégezhető gyorstesztek is.
  • A december közepén elrendelt zárlatot az eredeti tervek szerint február közepén kellett volna feloldani.
  • A szövetségi kormány és a tartományi kormányok új megállapodása szerint legkorábban március 7-én lazíthatnak, ha a járványhelyzet megengedi.
  • Március 1-jén csak a fodrászok nyithatnak meg.
  • Az iskolákra, óvodákra vonatkozó járványügyi szabályokat tartományi hatáskörben dönthetik el.

Izrael

Izrael áll legjobban az oltási programmal: a lakosság több, mint 49% százaléka megkapta a vakcina első dózisát, ezzel Izraelben a legmagasabb az oltási ráta a világon. Vizsgálataikból kiderült ráadásul, hogy  a Pfizer/BioNTech vakcinája 95,8%-os védelmet mutatott a vírus halálos vagy súlyos lefolyásával szemben. 

Így itt elkezdődött a korlátozások feloldása:

  • vasárnaptól kinyithatnak a boltok, könyvtárak és múzeumok.A maszkviselés és távolságtartás azonban továbbra is kötelező lesz.

 (Az adatok forrása: MTI,  Johns Hopkins University ) 

 

 

Figyelmébe ajánljuk