Maruzsa: a gyerekek körében csökken az esetszám

  • narancs.hu
  • 2020. október 9.

Katasztrófa

Az államtitkár szerint ez a szeptemberi gyors és határozott tanügyi döntéseknek köszönhető.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az InfoRádiónak beszélt arról, hogy sikeres volt a védekezés a köznevelésben, ugyanis az történt, amit reméltek. Tájékoztatása szerint a a tanévkezdéskor megfigyelt esetszám-emelkedés szeptember végére megállt, illetve csökkenésbe fordult.

Maruzsa szerint ez a szeptemberi gyors és határozott tanügyi döntéseknek köszönhető. (Gondoljon ezalatt bármire. Az augusztus végén kiadott, majd szeptemberben frissített intézkedési terv javaslatokat fogalmaz meg az intézmények számára, majd kijelenti, hogy az intézmények saját hatáskörükben dolgozzanak ki protokollt a koronavírus-helyzet kezelésére. Az október 1-től bevezetett kötelező hőmérőzés hatásosságát azonban egyelőre a járványügyi szakemberek és az orvosok is megkérdőjelezik.)

Hozzáteszi azért, hogy ez összefüggésben állhat azzal a trenddel is, hogy a járvány nem a fiatal korosztályok irányába terjed. Ezt Müller Cecília is hasonlóképp látja a számok alapján, az Operatív Törzs október 6-i sajtótájékoztatóján elhangzott adat szerint ugyanis a 14 éven aluli fertőzöttek aránya a napi esetszámokban 4–5 százalék környékén van az elmúlt időszakban. Vagyis nem az óvódás és általános iskolás korosztály az érintett, hangsúlyozza ki. Maruzsa szerint ez elsősorban a sikeres védekezésre vezethető vissza, de hozzá kell tenni, hogy a kisgyerekeknél a koronavírus tünetszegény, nagyon ritka az az eset, amikor tesztelésig jut el valaki az említett korosztályból.

Maruzsa szerint a sikeres közoktatásban való védekezést mutatja, hogy a szerdai napon országosan 25 óvodában volt rendkívüli szünet, ami a 2947 intézménynek a 0,84 százaléka, illetve 88 iskola esetében működtek tantermen kívüli digitális rendben egyes osztályok, ami alatta marad a 3 százaléknak. A csütörtöki számok nagyságrendben hasonlóak voltak: 30 óvodában és 6 iskolában rendelt el az operatív törzs rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 6 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Ujhelyi: Itt van a karmelita kutyája elásva

  • narancs.hu

A „politikai szemtanú” szerint semmi baj a határon túli egyéni körzetekkel – az ellenzék is javasolt már ilyet –, csak minden külföldön élő magyar egyformán élhessen választói jogával.