Másodszor is elkapta a koronavírust egy amerikai férfi, kórházba is került

  • narancs.hu
  • 2020. október 13.

Katasztrófa

Aggasztó esetről számoltak be amerikai orvosok.

Miközben még mindig kérdés, hogy valójában meddig nyújt immunitást a koronavírus általi megfertőződés, a BBC most a Lancet folyóiratban megjelent tanulmány alapján arról ír, hogy egy amerikai férfi másodjára is elkapta a fertőzést, ez alkalommal ráadásul súlyosabb tünetei is voltak és kórházba is került.

A 25 éves nevadai férfi nem tartozott a rizikócsoportba, és nem volt semmilyen ismert egészségügyi problémája. Először márciusban tapasztalt magán tüneteket (torokfájás, köhögés, fejfájás, émelygés és hasmenés), áprilisban lett pozitív a tesztje, a tünetek azonban elmúltak, és májusban kétszer is negatív lett a koronavírus-tesztje.

Május végén azonban ismét tünetei lettek: belázasodott, fájt a feje, köhögött, émelygett és hasmenése is volt, júniusban pedig újra pozitív lett  a tesztje. Ekkor légzési problémái is lettek és kórházba is került.

Az orvosok a vírusok genetikai kódjaiból arra következtettek, hogy a férfi valóban kétszer kapta el a fertőzést, és nem csak arról van szó, hogy az első fertőzése újult ki ismét.

Ez azonban azt jelezheti, hogy ha valaki át is esik a koronavírus-fertőzésen, még nem lesz immunis a vírusra, ezért azoknak is be kell tartaniuk az előírásokat, akik egyszer már megkapták a vírust.

Az újrafertőződéses esetek ugyanakkor meglehetősen ritkák, az eddigi esetek pedig inkább azt mutatták, hogy nem lesz súlyosabb a betegség lefolyása, ha másodszor is elkapja valaki a vírust.

Ezért egyelőre nem világos, hogy a nevadai esetben hogyan következhetett be ez mégis: egy elmélet szerint a férfi nagyobb dózisban találkozhatott a vírussal, de az is elképzelhető, hogy az első körben adott immunválasz miatt volt súlyosabb másodjára a betegség lefolyása - hasonló figyelhető meg például a Dengue-láz esetében is.

Figyelmébe ajánljuk