Mától az 5-11 éves gyerekeket is lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra

  • narancs.hu
  • 2021. december 8.

Katasztrófa

Az oltásuk december 15-én kezdődik. Mutatjuk, mire kell figyelni.

A mai naptól kezdve lehet regisztrálni az 5-11 éves gyerekeket is a koronavírus elleni oltásra, írja a koronavirus.gov.hu.

A regisztrációt a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet elvégezni, de egyelőre még csak a regisztráció nyitott, időpontot még nem lehet foglalni. Mint írják, a "gyerekek oltására kijelölt kórházi oltópontokra az internetes időpontfoglalót fogjuk megnyitni néhány napon belül, ennek dátumáról külön tájékoztatást fogunk adni." Időpontot csak érvényes regisztrációval lehet majd foglalni.

Fontos információ, hogy "a szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt emailcímmel rögzíthetik a gyermeket. Egy emailcímről egy gyermeket lehet rögzíteni." Vagyis, ha egy szülő már regisztrált az oltásra, új email címet kell csinálnia, ugyanazzal a címmel ugyanis nem működik a gyerekek regisztrációja.

Az oltás az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál fog történni. A gyermekvakcinát igénylő házi gyermekorvosok is fognak kapni a vakcinaszállítmányból. A jövő héten érkező első szállítmányban várhatóan 138 ezer adag vakcina érkezik, így 69 ezer gyerek oltását teszi lehetővé december 15-től. A másik felét félre kell tenni a második oltáshoz, mert a további gyermekvakcina szállítmányok sorsa még bizonytalan, írja az oldal.

A második oltás a gyerekeknél is az első oltás után 3 héttel lesz esedékes. Egy ampullában 10 gyerek oltásához való vakcina lesz, így az oltást is ennek megfelelően úgy kell megszervezni,  hogy egy kinyitott egy ampullára 10 gyereket kell szervezni a házi gyermekorvosoknak is.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) november 25-én jelentette be, hogy engedélyezi az 5-11 éves korosztály oltását is a Pfizer gyermekvakcinájával. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk