A 213 áldozatból 27-nek nem volt „alapbetegsége”

  • narancs.hu
  • 2021. december 8.

Katasztrófa

Egy 24 éves és hét ötven év alatti elhunytnak sem volt más egészségügyi problémája a vírusfertőzésen kívül.

A koronavírus-járványról szóló szerda reggeli összefoglalóban említett 213 halálos áldozat adatait nézte át a 444, és arra jutott, hogy az áldozatok átlagéletkora 71,5 év, és az elhunytak zöme, 63 százaléka magasvérnyomás-betegségben szenvedett. 

A táblázatból kiderül, hogy jó néhányan több betegséggel is együtt éltek – a 36 046. áldozat, egy 70 éves nő elhízással, cukorbetegséggel, magas vérnyomással és érszűkülettel is küzdött –, de az áldozatok között 27-nek nem volt semmilyen alapbetegsége. 

Ennek azért van jelentősége, mert azok körében, akik úgy tartják, a koronavírus-járványt a hatóságok nagyobbnak tüntetik föl a valóságosnál, rendszeres beszédtéma a közösségi oldalon, hogy az egészséges szervezet legyőzi ezt a vírust, ahogyan az influenzát.

A legfiatalabb olyan áldozat, akinek nem volt alapbetegsége, 24 éves volt. Hét olyan ember is elhunyt az előző napon a vírusfertőzés következtében, aki még nem érte meg az 50. évét, és csak a covid miatt veszítette életét egy 90 éves férfi, valamint egy 94 éves és egy 98 éves nő.

Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy az elhunytak közül kik vették fel a koronavírus elleni védőoltás első, második vagy harmadik adagját, ezt nem közli a kormányzati oldal, pedig erre nem csak a politikusok lennének kíváncsiak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.