Merkely: A negyedik hullámban csak oltatlanok kerültek lélegeztetőgépre

  • narancs.hu
  • 2021. október 31.

Katasztrófa

A két vakcina huszadára csökkentheti a covid-fertőzés súlyosabb szövődményeinek kockázatát – mondta a közrádióban a Semmelweis Egyetem rektora.

Az első két oltás felvétele a legfontosabb, erről beszélt Merkelyi Béla a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Az egyetemi rektor – aki a kormányzati oltáskampány egyik plakátarca is lett – elmondta, hogy katvan év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba.

Négy egyetem adatai alapján olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna, idézi szavait az MTI.

Azok, akik a mégis gépi lélegeztetésre szorulnak, Merkely közlése szerint mindannyian oltatlanok, vagyis abba a 38 százalékba tartoznak, amelyik még nem vette fel az első két oltást Magyarországon.

Két oltással is haltak meg

Megjegyzése azért érdekes, mert az Országos Kórházi Főigazgatóság szeptemberi adatközlése szerint, nagyon alacsony számban, de a két oltással rendelkezők között is történtek covid-halálesetek a járvány harmadik hullámában. A 444. hu által megkapott adatsor alapján a három héttel a második oltás után a hatvan év felettiek körében 102-en haltak meg, akik a Pfizer két vakcináját kapták meg, és 35-en a Shinopharmmal oltottak közül.

Valószínűsíthető, hogy haláluk előtt ők is lélegeztetésre szorultak, így nem tudni, hogy Merkely mire alapozta állításait - nem kizárt, hogy ő már a negyedik hullám tapasztalatairól beszélt, vagy kizárólag a két oltással rendelkező, fertőzött fiatalokra gondolt.

Merkely Béla hozzátette: az oltottak számával párhuzamosan az átfertőzötteké is folyamatosan nő. Az elmúlt két hétben a delta variáns R-értéke 1,5-et ért el, azaz egy megbetegedett személy másfél embert tud megfertőzni. Egy oltottak és védettek nélküli környezetben ez a szám akár nyolc is lehetne - fejtette ki. Azt ő is elismerte, hogy ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma, vagyis belendült a járvány, de még nem éri el a tavalyi azonos időszakban mért számokat – és a cél az, hogy ne is érje el.

 

Mindenképpen elkapjuk?

Merkely szerint az a személy, aki még nem betegedett meg, nem tudja megakadályozni a nyálkahártyán keresztül történő megfertőződést. Az oltás  viszont az olykor nagyon súlyos lefolyású megbetegedést náthává vagy rövid ideig tartó lázzal járó felső légúti megbetegedéssé tudja szelídíteni. 

 A Semmelweis Egyetem rektora javasolta a harmadik oltás felvételét is a 60 év feletti lakosságnak, a 60 év alatti, valamilyen krónikus betegségben szenvedőknek, valamint azok számára is, akik olyan közegben tartózkodnak, ahol nagyon sok emberrel találkoznak. Utóbbi érvényes például az egészségügyben dolgozókra, a pedagógusokra és az óvodákban tevékenykedőkre. Az ő esetükben minden tekintetben hasznos a harmadik oltás, de azon 60 év alattiak számára is van értelme, akik tartanak a megbetegedéstől.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk