Merkely: "Ezt a vírust le fogjuk takarítani a Földről"

  • narancs.hu
  • 2020. december 30.

Katasztrófa

Győzködi a lakosságot, hogy elfogadja az oltást.

Bár a koronavírus új, elsőként Nagy-Britanniában megjelent variánsa gyorsabban terjed a korábbiaknál, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint az új típusú vírustörzs nem betegíti meg jobban az embereket. A súlyos lefolyású kórképek legalábbis eddig nem látszanak gyakoribbnak az ezzel a kórokozóval megfertőződöttek körében – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában.

Az interjúban a kormány egyik fő járványügyi tanácsadójának magyarázata szerint a B.1.1.7 kóddal ellátott variáns azért terjedhet gyorsabban, mert erősebben kötődik az orrban, a torokban és a garatban lévő receptorokhoz. Abban az esetben, ha nem védekeznénk sehogy sem ellene, nem mosnánk kezet, nem tartanánk a biztonságos távolságot, valamint nem hordanánk maszkot, akkor az eredeti vírus reprodukciós értékhez képest négy tizeddel, 3,1-re emelkedne a fertőzőképessége. Ez a fertőzöttek számának kéthetenkénti megháromszorozódását, a járvány exponenciális terjedését jelentené. Védekezéssel azonban elmondása szerint mindez elkerülhető.

Merkely azt is elmondta, hogy Magyarországon egyelőre nem találtak az új variáns megjelenésére utaló jelet.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus velünk marad-e, mint az influenza, és évente oltatni kell-e majd magunkat a különböző típusaira, Merkely azt mondta: „Egyszer volt Budán kutyavásár. Influenzából csak egy van, és nagyon soká nem fog megjelenni még egy ilyen, a köpönyegét nagyon gyorsan változtató vírus. Komoly arzenál van már a kezünkben, és biztos vagyok abban, hogy ezt a vírust le fogjuk takarítani a Földről: azon kórokozók közé fog tartozni, amelyek teljesen kiszorulnak a hétköznapokból.”

Mindehhez viszont Magyarországon is el kell jutni oda, hogy a fertőzésen átesettek és a beoltottak aránya elérje a teljes népesség hatvan százalékát – hangsúlyozta. „Nagyon győzködöm a lakosságot, hogy elfogadja az oltást.”

(hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk