Merkely: ősszel jöhet a második hullám, de nem lesz nagyobb az elsőnél

  • narancs.hu
  • 2020. június 5.

Katasztrófa

A rektor beszélt az egyetemek által végzett nagyszabású koronavírus-teszt eredményeiről is.

Október-november környékén jöhet a járvány második hulláma, ez azonban nem lesz nagyobb, mint az első – ezt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nyilatkozta péntek reggel az InfoRádiónak.

A rektor szerint ősszel már nem is lesz szükség a tavaszihoz hasonló szigorú korlátozó intézkedésekre. Merkely szerint az első hullám esetében nem állítottak „őrszemeket”, vagyis Európa nem figyelte és nem tesztelte a lakosságát, sem pedig a beutazókat. Most nyáron azonban folyamatosak lesznek a szűrések a kórházakban, egyetemeken, ahogyan a Nemzeti Népegészségügyi Központban is, figyelve, hogy hol alakulnak ki gócpontok. Ezért számít a rektor arra, hogy a második hullám már nem fogja meglepni Magyarországot.

Komoly odafigyelésre viszont továbbra is szükség van, nyáron is, amikor többet vagyunk a szabadban.

Merkely Béla

Merkely Béla

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A rektor az egyetemek által végzett nagyszabású koronavírus-teszt eredményeiről is beszélt, elmondta, hogy annak alapján az "aktív fertőzöttek száma biztosan nem haladta meg a kétezer főt a vizsgált időszakban, és néhány tízezer főben becsülhető a lakossági fertőzöttség március elejétől május elejéig."

A két hónap során észlelt és becsült aktív esetszámok, valamint a fertőzésen átesettek száma nemzetközi összehasonlításban is alacsonyak, ezért a Semmelweis Egyetem rektora szerint jó esélye van Magyarországnak arra, hogy a nyáron – amennyiben folyamatosan nyomon kísérik az újabb megbetegedéseket – nem alakul ki újabb járvány, jegyezte meg és hozzátette, szerinte hasonló vizsgálatot majd ősz elején érdemes megismételni.

Figyelmébe ajánljuk