Müller Cecília: A kínai vakcina megfelelt a magyar követelményeknek

  • narancs.hu
  • 2021. február 19.

Katasztrófa

Megvizsgálták.

 Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta: "egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk".

Kifejtette, hogy az egyetlen hatékony megoldás a vírussal szemben a védőoltás, már ötfélével rendelkezünk Magyarorországon, ezek közt van nyugati és keleti is. 

" Ha felajánljuk valakinek a vakcinát, akkor egészséget ajánlunk”

- tette hozzá. Elmondta, hogy megkapták a kínai Sinopharm nevű vakcina teljes dokumentációját, a Nemzeti Népegészségügyi Központban pedig elvégezték a szükséges hatósági vizsgálatot. Az intézmény szerint „hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése.” Erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet is éresítették, így ha ott is megtörténik a jóváhagyás, megkezdődhet az oltás a kínai vakcinával is. Ennek pontos időpontját azonban még nem tudják.

Müller hozzátette, hogy hamarosan nyilvánossá teszik a Sinopharm betegtájékoztatóját. Az oltásról elmondta, hogy csak 18 év felett adhatják be, terhesség alatt nem alkalmazható, és 79 százalékos védettséget ad. Szintén két oltásból áll, amelyeket három hét különbséggel kell beadni. Müller hozzátette, hogy a vakcina egyszerűen kezelhető és beadható, ezért azt a háziorvosoknak ajánlják.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?