Müller Cecília: Igenis alkalmas a lázmérés a tünetek kiszűrésére

  • narancs.hu
  • 2020. október 6.

Katasztrófa

Ha irreális az eredmény, újra kell mérni.

Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy alkalmas-e a lázmérés a koronavírusos megbetegedés tüneteinek kiszűrésére.

Akinek mértek már lázat digitálisan a homlokához téve egy eszközt, az tudja, hogy az ilyen műszerek hajlamosak extrém alacsony, kihűlés közeli testhőmérsékletet mutatni - ez történt például egyébként Orbán Viktor miniszterelnökkel is, amikor a szekszárdi kórházat látogatta meg, ahol 34,5 fokos testhőmérsékletet mértek nála.

Az Operatív Törzsnek feltett kérdés így arra vonatkozott, hogy az október elsejétől kötelező lázmérés az iskolában valóban elég hatékony eszköz-e a betegek kiszűrésére, mire Müller Cecília kifejtette, hogy a láz egy immunválasz, amely a gyenge immunrendszerű idősek esetében már nem biztos, hogy jelentkezik, de a fiataloknál és gyerekeknél a koronavírusos megbetegedés rendszerint magas lázzal jár, ezért igenis alkalmas a lázmérés a betegek kiszűrésére.

Hozzátette, ha irreálisan alacsony vagy magas testhőt mérnek, akkor meg kell ismételni a mérést 15 perccel később, de mivel a lázmérő is egy eszköz, ezért előfordulhat mérési hiba. Azt mondta, ha a testhőt mérők úgy találják, hogy az eszközel probléma van, akkor be kell vizsgáltatni,  kalibráltatni és hitelesíteni kell.

Figyelmébe ajánljuk