Nálunk is megjelent a delta fertőzőbb változata

  • narancs.hu
  • 2021. november 18.

Katasztrófa

A koronavírus újabb variánsáról Müller Cecília beszélt.

A kormány Facebook-oldalán, videóban kéri az oltatlan embereket a koronavírus elleni vakcina felvételére Müller Cecília országos tisztifőorvos, a hétfőn kezdődő oltási akcióhétre készülve.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálataira hivatkozva beszélt a tisztifőorvos arról, hogy Magyarországon a koronavírus-járványban a delta variáns dominál, de már kimutatták a delta pluszt is.

Ez a korábbiaknál gorombább változat: „Már a tünetek megjelenését megelőző két napban is fertőzhet a koronavírusos személy. Az a tapasztalatuk, hogy az egy háztartásban élők nagy eséllyel megfertőződnek”– monda Müller Cecília. A magyarországi egészségügyi intézmények telítődnek, egyre több koronavírusos beteget ápolnak kórházban, a napi, újonnan fertőzöttek száma is jelentősen növekszik. Ezért – érvelt – soha nem volt még ennyire fontos a védőoltás felvétele. 

Szerinte akik nem oltatják be magukat, nemcsak saját magukat, hanem szeretteiket, közösségeiket is veszélyeztetik, mert nem lehet tudni, kinél miként zajlik le a betegség.

Müller Cecília a 18 év felettiektől azt kérte, éljenek a megerősítő oltás lehetőségével, ha a második oltás után már eltelt négy hónap. Erre is jó alkalmat ad a hétfőn kezdődő oltási akcióhét. Ezalatt országszerte számos oltóponton fel lehet venni nemcsak a harmadik, hanem az első és a második oltást is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk