Négy oltást is kaphatnak a németországi magyarok

  • narancs.hu
  • 2021. október 16.

Katasztrófa

Hiába vettek fel itthon két Szputnyik-V-t, ott hivatalosan oltatlannak számítanak. A háziorvosok tudják a megoldást.

Akik Szputnyik V védőoltást kaptak a koronavírus ellen, és Nyugat-Európába járnak dolgozni, eddig hiába reménykedtek abban, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kiállítja az orosz vakcina engedélyét, és az érvényes lesz egész Európában. Az uniós országok többsége most sem ismeri el érvényesnek a Szputnyik V-t, emiatt azoknak, akik ilyen védettséggel utaznak, továbbra is tesztelniük kell, vagy valahogy el kell intézniük, hogy harmadik oltásként a Janssen egydózisú vakcináját kapják – írja a HVG.

A portálnak németországi magyarok arról számoltak be, több ottani háziorvos úgy oldotta meg a helyzetet, hogy mivel az orosz vakcinával beoltott emberek hivatalosan oltatlannak számítanak, beoltják őket valamelyik elfogadott nyugati vakcinával. Így megesik, hogy akik itthon felvették a két oroszt, azok néhány hónappal később két Pfizert kapnak.

A HVG-nek nyilatkozó magyar asszony, aki májusban családostul Berlinbe költözött, áprilisban még úgy tudta, nem lesz gond azzal, hogy Szputnyik V-t kapott, mert azt úgyis hamarosan el fogják ismerni Európa-szerte.

Nem így történt.

Mivel az oltási igazolványban szerepel, milyen vakcinát kapott, Németországban egy ideig csak úgy mehetett múzeumba, étterembe, vagy akár parkba, hogy a közeli tesztállomások valamelyikén teszteltette magát. Ezt október 11-ig ingyen megtehette, akkor azonban ezt a lehetőséget eltörölték. „Németországban sok külföldi él, akit nem uniós vakcinával oltottak be, ezért megpróbáltam utánajárni, hátha érvényes ránk valamilyen szabály. A német háziorvosi kamara azonban még nem alakította ki az álláspontját a kérdésben. Így bejelentkeztem a környéken egy háziorvoshoz, aki a Szputnyikot meghallva azt közölte, mivel hivatalosan oltatlannak számítok, ezért megkaphatom a Pfizer mindkét dózisát” – nyilatkozta a magyar asszony. Egy dózist már beadtak neki, hamarosan felveszi a másodikat is: „Hiszek a tudományban, a szüleim orvosok, ők is azt mondták, hogy nyugodtan adassam be. Legfeljebb majd sugárzom magamból az oltást és gyógyítok”.

Magyarországon körülbelül egymillióan kaptak orosz vakcinát. Mivel az Unióban sok ember kapott az Európai Gyógyszerügynökség által el nem fogadott vakcinát, várható, hogy valamilyen egységes álláspontot alakítanak ki az ügyükben. Addig nincs más megoldás, mint az újabb oltás.

A HVG-nek nyilatkozó Duda Ernő virológus azt mondta, a Szputnyik V vektorvakcina, ugyanolyan módon készül, mint az AstraZeneca. Ha egy ilyen oltást a Pfizerrel kombinálnak, az a kutatások szerint jó védettséget nyújt. A védőoltást pedig nem lehet túladagolni, így a negyedik oltásból sem adódhat probléma a virológus szerint. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk