Nem lesznek misék a fővárosi és a Komárom-Esztergom megyei templomokban

  • narancs.hu
  • 2021. március 5.

Katasztrófa

De az épületeket nem zárják be.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek elrendelte a nyilvános szentmisék szüneteltetését az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében.

A pénteki rendelkezés szerint a templomokat nem zárják be, de a nyilvános liturgiák hétfőtől az egész egyházmegye területén szünetelnek.

Az egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden, legfeljebb ötven ember részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő.

A bíboros felmentést ad a főegyházmegyében élő minden hívőnek a vasárnapi szentmisék kötelező látogatása alól.

Korábban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azt közölte, hogy a katolikus templomokban továbbra is lehet nyilvános miséket tartani, ha a megyés püspök ettől eltérően nem rendelkezik.

Mindeközben azt javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa a gyülekezeteknek, hogy virágvasárnapig ne tartsanak nyilvános istentiszteleteket. 

Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Kondor Péter és Szemerei János püspökök közös levelükben azt írták: 2021 böjti időszakában egyre növekvő reménységgel várták a találkozás lehetőségét. A jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben mégis azt javasolják a gyülekezeteknek, hogy március 28-ig ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteletet, sem hétközi gyülekezeti alkalmat.

Az ajánlás hétfőn lép érvénybe, a püspöki tanács fokozott elővigyázatosságra kéri azokat a gyülekezeteket, ahol most vasárnap még megtartják az istentiszteleteket.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk