Nemcsak drágák voltak a kínai lélegeztetőgépek, de meg is hibásodtak

  • narancs.hu
  • 2021. december 21.

Katasztrófa

Füstöltek bekapcsolás után, az eladó pedig nem vállalja a karbantartást. Jó üzlet volt.

Számos magyar kórházban olyan lélegzeztetőgépek állnak rendelkezésre, amelyek füstölnek bekapcsolás után, a javíttatásukat pedig az eladó nem vállalja - írja a Direkt 36. A magyar állam még a járvány berobbanása után vásárolt Kínától 300 milliárd forintért 16 ezer lélegeztetőgépet, mindezt maláj, kínai magyar és szlovák tulajdonosi hátterű cégeken keresztül. 

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, elégedettek lehettek az üzletet bonyolító cégek, ugyanis jachtot és magánrepülőgépet is vett a maláj üzletember, miután borsos áron adott el lélegeztetőgépeket a magyar államnak.

A Direkt 36 most azt írja, hogy a magyar fél rendkívül előnytelen szerződéseket kötött, például előre kellett fizetni és az állam lemondott a reklamáció jogáról, karbantartás pedig egyáltalán nem szerepel a dokumentumokban. Pedig a kórházi beszámolók alapján nagy szükség lett volna a javításokra: amellett, hogy füstöltek a gépek bekapcsolás után, az is előfordult, hogy egyszerűen nem tudták üzembe helyezni a gépeket, mivel a csatlakozóik nem voltak kompatibilisek a kórházi eszközökkel. 

A portál számos kérdéssel fordult az OGYÉI-hez ezzel kapcsolatban, azonban ők több hónapnyi hallgatás után elutasították a közérdekű adatigénylést, mert álláspontjuk szerint a tájékoztatás „élethez és egészséghez való jogot” korlátozná.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk